S tveganji je treba živeti

Čas branja: 2 min
28.07.2015  11:55
Sami se moramo odločiti, ali se bomo tveganjem prepustili, jih odpravili ali z njimi preračunljivo živeli

Obveščaj me o novih člankih:  

Nekatera tveganja so stvar osnovne dejavnosti podjetja, druga pa prihajajo iz okolja, na katerega nimamo vpliva, zagotovo pa dejavniki tveganja vplivajo na nas. Na devizni tečaj, obrestne mere ali surovine kot da nimamo vpliva. Pa vendar ga imamo. Pristopi k obvladovanju tveganj so različni. O tem boste več izvedeli na seminarju Poslovne akademije 15. oktobra v prostorih GZS v Ljubljani, predaval pa bo Jožko Peterlin, ustanovitelj Inštituta za poslovne finance Smartfin.

Prijavite se lahko tukaj.

delnice-rast-ss.1438077161.jpg.s.600px.jpg

»Sami smo se odločili za posojilo v švicarskih frankih, zdaj pa iščemo krivca. Zdrava pamet je na prvem mestu, skupaj z zakonitosti, ki veljajo na trgu. Z manjšimi koraki testiramo pravilnost odločitev in postavimo pristop obvladovanja tveganj v podjetju. Nikakor pa ne smemo skleniti dogovor s ponudniki oziroma banko, če sami nismo prepričani, da nam koristi,« pravi Jožko Peterlin.

Dobra praksa obvladovanja tveganj

Po Peterlinovem mnenju naj se podjetje osredotoči na strateška tveganja in tiste dejavnike tveganja, ki so povezana z opravljanjem osnovnega posla. Ostalim tveganjem se je bolje ne izpostavljati. »Če v podjetju obvladujemo operativna tveganja, tveganja povezana s kupci in dobavitelji, se zavedamo morebitnih gibanj cen strateških surovin in storitev (z bančnimi vred), potem smo za lastno varnost storili že veliko,« pravi Peterlin.

Dober in konkurenčen produkt ni dovolj za preživetje. Podjetje mora zagotavljati likvidnost s tem, da usklajuje prejemke in izdatke in nadzira poslovne partnerje, da bodo sposobni izpolniti svoje zaveze. Podjetja v finančni stiski so redkeje zaradi svoje dejavnosti, kot zaradi pohlepa.

»Naslednje večje tveganje je povezano z investiranjem in zadolževanjem. Resne investicije se zgodijo zelo redko v karieri direktorja, kar pomeni, da jih večina na tem področju dela pripravništvo. Poleg morebitne napačne investicije je običajno problem v neprimerni sestavi virov financiranja projekta,« poudarja.

Investicija ni strošek, požira pa denar.

Zaslužek podjetja ni dobiček, ampak prosti denarni tok.

Investicija je nepovratni ventil, poti nazaj običajno ni, vsaj ne brez škode.

Pristop k tveganjem

Najprej mora podjetje zaznati dejavnike tveganj pri sklepanj poslov, jih ovrednotiti in oceniti njihov vpliv na poslovanje in denarni tok. »Najprej postavimo pristop za tista tveganja, ki so univerzalna za vsako podjetja, tako je tudi najlaže, saj se lahko posvetujemo s kolegi. Specifična tveganja dejavnosti zahtevajo najprej razmislek v okviru podjetja,« pravi Peterlin. In dodaja, da z obvladovanjem finančnih tveganj (OFT) prispevamo k doseganju donosa iz dejavnosti in odpravimo ali minimiziramo dejavnike tveganja, ki niso povezani z osnovno dejavnostjo podjetja. Podjetje naj zagotavlja donos na kapital iz njegove primerjalne prednosti, ki je obvladljiva.

Več o programu seminarja si preberite tukaj.