DDV in pasti mednarodnega poslovanja

Čas branja: 1 min
09.09.2015  14:47
Ko podjetniki kupujejo in prodajajo v tujini se pogosto sprašujejo, kakšen DDV morajo obračunati

Obveščaj me o novih člankih:  

Pogosto je odgovor svetovalca, da ni treba obračunati slovenskega DDV za naročnika. Vendar imate lahko težave in sicer v razmerju do tuje davčne uprave. "Zato se morate prepričati, da pri vašem načinu poslovanja ne nastane obveznost DDV registracije v tuji državi in morda posledično še obveznost plačila tujega DDV, " pojasnjuje Tanja Urbanija, davčna sevtovalka iz Podjteja BDO Svetovanje. O tem bo predavala na seminarju Poslovne akademije 30. septembra v prostorih GZS v Ljubljani.

Prijavite se lahko tukaj.

8998320041-racunanje-kalkulator-ss

Posledice racionalizacije poslovanja so zanimive tudi z davčnih vidikov. Zaradi prihranka transportnih stroškov, se vse več podjetij odloča, da bodo imeli na primer centralno skladišče v neki državi (ali regiji) iz katerega bodo nato prodajali. To se dogaja tako v okviru skupin povezanih podjetij kot tudi pri povsem nepovezanih podjetjih.

"Najbolj nevarno je predvideti DDV posledice na podlagi slovenske ureditve. Takšen način reševanja težav se na primer pri konsignacijskih skladiščih izkaže za zelo nevaren princip. Slovenija ima poenostavitev, kot jo predvideva DDV Direktiva, pri konsignacijskih skladiščih. Za tujce to večinoma pomeni, da sem ji ni treba registrirati za DDV, če pošljejo slovenskemu kupcu blago »na konsignacijo«. Zaradi tega pogosto »naivno« mislimo, da je tako tudi v tujini, " pojasnjuje Tanja Urbanija. Zadeva se namreč zaplete, ko slovenski davčni zavezanec pošlje blago v konsignacijsko skladišče v tujini, saj mora v tem primeru preveriti določbe zakonodaje države v kateri je skladišče in lahko se zgodi, da se mora oz. bi se moral v tisti državi registrirati za DDV, pravi predavateljica.

Po njenem mnenju enako velja tudi za tujce, ki poslujejo v Sloveniji, saj tudi tujci pogosto mislijo, da imamo zaradi skupne DDV direktive podobno obravnavo. To se na primer zelo zaplete pri postopkih 42 in pri tehniki obračuna DDV od uvoza. Precej tujih držav v določenih primerih

uvozni DDV obračunava na osnovi samoobdavčitve s čemer ne pride do likvidnega zalaganja DDV od uvoza. Takšen sistem bomo v Sloveniji uvedli s 1. julijem 2016 in to samo za tiste davčne zavezance, ki že imajo slovensko identifikacijsko številko za DDV.

"Posebna zgodba so zahtevnio posli, ko v eni državi kupujemo blago, ga tam dodelamo in nato prodamo kupcu. Univerzalnih rešitev pri tem ni, saj je vsak posel malo drugačen. To se jasno vidi tudi na podorčju DDV, ko zakonodaja in tolmačenja včasih komaj dohitevajo dogajanje na trgu. To je bilo v zadnjem času opaziti na primer na področju »bit coinov«," še pravi Tanja Urbanija.

Več o programu seminarja si preberite tukaj.