(foto) Pred 17. PKP: Od skupne migracijske politike ima EU lahko le koristi

Čas branja: 1 min
30.09.2015  11:07
Kako poslovati, ko so zlati časi ekonomije mimo

Obveščaj me o novih člankih:  

»Jasno je, da so zlati časi ekonomije mimo. Šoki bodo bolj pogosti, bodo pa bolj blagi kot leta 2008,« je na novinarski konferenci pred 17. PKP, ki bo 19. in 20. novembra, povedal Janez Prašnikar. PKP je projekt Ekonomske fakultete in Časnika Finance. Kako jadrati v nevihtah, si lahko ogledate v programu konference: www.pkp.si

Begunce bo treba integrirati

Glavni govornik konference bo Guy Verhofstadt, vodja skupine ALDE v evropskem parlamentu. "EU nujno potrebuje skupno evropsko migracijsko politiko, nekako po vzoru ZDA. Brez te politike - ta je zdaj v domeni nacionalnih držav - Schengen ne more preživeti," je povedal in dodal, da EU nujno potrebuje tudi večjo politično in ekonomsko integracijo, sicer se ne bo mogla kosati s Kitajsko, Indijo in ZDA. Strošek reševanja Grčije je ocenil na minoren v primerjavi s koristmi, ki jih imamo od evra. Po njegovih besedah smo v ta projekt vložili le 1,7-odstotni delež bogastva, ustvarjenega v EU v enem letu, in "zato se za evro splača bojevati".

Foto: Jure Makovec

Volkswagen mora vse okostnjake počistiti z enim zamahom

Na konferenci bo med pomembnejšimi govori Cristian Maygaard, ki je 25 let delal na vodilnih položajih v danski multinacionalki Lego. Lego, proizvajalec igrač, je svoje poslovne težave odpravil, je pa v velikih težavah Volkswagen, nemški proizvajalec avtomobilov. Kako ga bi prekaljeni menedžer rešil iz največjega gospodarskega škandala v zadnjih letih? »Volkswagen mora z enim zamahom odpraviti vse okostnjake. Nato je treba najti način, kako pametno rešiti vse zahtevke, ki so se po škandalu zgrnili na podjetje. Dobavitelji Volkswagna se bodo morali sprijazniti, da bodo v prihodnjih letih tej multinacionalki dobavljali manj, nekaj prostora je le pri tehnoloških rešitvah, ki bi rešile ekološke težave Volkswagna."Preberite tudi:

19.11.2015