Intervju z nevroznanstvenikom o varčevanju z energijo

Čas branja: 1 min
24.03.2016  11:14  Dopolnjeno: 24.03.2016 11:15

Beau Lotto, osrednji govorec bližajoče se konference Dnevi energetikov, v kratkem intervjuju z Borutom Hočevarjem

Intervju z nevroznanstvenikom o varčevanju z energijo

Svetovno priznani nevroznanstvenik Beau Lotto bo na osrednjem energetskem dogodku leta, ki bo 19. in 20. aprila v Portorožu, zelo ilustrativno predstavil osnovne mehanizme delovanja človeškega dojemanja in posledično našega ravnanja ter na praktičnih primerih prikazal učinkovite pristope in načine za doseganje sprememb v našem ravnanju. Z vprašanjem, kako uspešno spreminjati našo miselnost in ustaljene vedenjske vzorce, se namreč pogosto srečujemo tudi pri učinkovitem upravljanju energije, saj spremenjene globalne in poslovne okoliščine zahtevajo tudi drugačno ravnanje zaposlenih.

Lotto je uredniku Okolja & Energije pri časniku Finance Borutu Hočevarju že pred konferenco po elektronski pošti odgovoril na nekaj vprašanj.

Kako lahko nevroznanost pomaga menedžerjem k boljšemu opravljanju nalog?

Najuspešnejši sistemi v naravi so tudi najbolj prilagodljivi. Menedžerji so voditelji, ki morajo voditi druge v spremembe. Za takšno delo je treba razumeti, kaj pomeni biti človek, to pa je v središču nevroznanstvenega raziskovanja.

Mnogim je lažje varčevati pri denarju kot pri električni energiji. Zakaj je tako?

Možgani so se razvili za merjenje. Tako ugotavljajo, ali je ena vrsta ravnanja boljša od druge. Merjenje zahteva oprijemljivo povratno informacijo. Denar je takšen primer, električna energija pa ne toliko.

Na spletni strani Akademije smo objavili le del intervjuja, celoten intervju si lahko preberete na portalu Okolje & Energija