Gorenjska formula za prihranek pri energentih

Čas branja: 1 min
30.03.2016  15:00  Dopolnjeno: 31.03.2016 08:20

S celovito rekonstrukcijo sistema daljinskega ogrevanja so v kranjski soseski Planina zmanjšali rabo primarne energije, znižali stroške ogrevanja in zmanjšali ogljični odtis. Pri prenovi so vgradili dve napravi za soproizvodnjo z visokim izkoristkom.

Gorenjska formula za prihranek pri energentih

S kotlovnico upravlja družba Domplan, solastnica kotlovnice je Civilna iniciativa Ogrevanje Planina, izvajalka je bila družba Soenergetika.

Pred prenovo so bili v kotlovnici vgrajeni trije vročevodni kotli z 89-odstotnim letnim izkoristkom. S prenovo so začeli marca 2011, uporabno dovoljenje za soproizvodnjo so pridobili februarja 2012. Pri prenovi kotlovnice so dva stara kotla zamenjali z novima, sedem- in desetmegavatnim. Kot rezervo so ohranili starega 18,5-megavatnega. Osnovno gorivo je zemeljski plin, pomožno pa ekstra lahko kurilno olje.Pri sanaciji toplotnih postaj so zamenjali 14 postaj, v 52 postajah pa so zamenjali regulacijsko opremo za pripravo sanitarne vode na nizkem in visokem tlaku.Vgradili so dve napravi za soproizvodnjo. 

Kaj vse so še zajeli v prenovo in kakšni so učinki si preberite v prispevku Boruta Hočevarja na portalu Okolje in energija

Projekt prenove daljinskega ogrevanja v soseski Planina je prijavljen na razpis energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte predstavljamo na portalu Financ Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila 2016, na prvi dan tradicionalne konference Dnevi energetikov, ko bodo znani tudi nagrajenci.