Prvič v Sloveniji: Mrzla reka greje dvorec v Vipavi

Čas branja: 1 min
01.04.2016  07:00

Izkoriščanje površinske tekoče vode za ogrevanje s toplotno črpalko z visoko razpoložljivostjo je prvi takšen projekt ogrevanja v Sloveniji.

Prvič v Sloveniji: Mrzla reka greje dvorec v Vipavi

Projekt so izpeljali lastnica dvorca Lanthieri Občina Vipava, projektant toplotne postaje družba Klima 2000 in družba E 3, ki je pripravila inovativno tehnično rešitev, model ESCO, nadzirala dokumentacijo in vodila projekt.

Dvorec Lanthieri so začeli obnavljati leta 2010. Med cilji je bila tudi postavitev učinkovitega sistema ogrevanja. Vir energije je reka Vipava, ki teče v bližini stavbe.

Kakšni so učinki?

Prihranek pri toploti znaša 102 tisoč kilovatnih ur, izpusti ogljikovega dioksida so manjši za 240 ton na leto, raba obnovljivih virov pa je večja za 82 tisoč kilovatnih ur na leto.

Več o projektu, številnih nevarnostih izkoriščanja energije tekočih površinskih voda ter dodatnih rešitvah projekta si preberite v prispevku Boruta Hočevarja na portalu Okolje in energija.

Projekt Toplotna črpalka z izkoriščanjem površinske tekoče vode v dvorcu Lanthieri je prijavljen na razpis energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte predstavljamo na portalu Financ Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila 2016, na prvi dan tradicionalne konference Dnevi energetikov, ko bomo najboljšim podelili priznanja.