Greli se bodo in proizvajali elektriko za 350 stanovanj

Čas branja: 1 min
04.04.2016  07:00

Podjetje BBCC je imelo visoke stroške z zagotavljanjem primerno suhih in toplih pogojev za proizvodnjo in skladiščenje svojih izdelkov, ležišč in posteljnine. Odločili so se za zamenjavo energetskega koncepta.

Greli se bodo in proizvajali elektriko za 350 stanovanj

Pred zamenjavo so pridobivali toplotno energijo v dveh plinskih kotlih z nazivno močjo 130 kilovatov. Ker sta bila stara več kot deset let, so stroški vzdrževanja rasli, termični izkoristek pa je padal. Obratovalni stroški so bili vse večji, prav tako poraba zemeljskega plina.

V podjetju so se odločili za modernizacijo sistema, za pridobivanje toplotne energije za ogrevanje proizvodne hale, skladišča in upravnih prostorov z nižjimi stroški in prodajo presežkov električne energije. Stara kotla so sklenili obdržati kot rezervo.

Izbrali so kogeneracijski sistem Burkhardt. Z investitorjem, družbo Bioenergetika, so leta 2014 podpisali 15-letno pogodbo za obratovalno podporo ter pogodbo za 15-letno odkup toplotne energije. izvajalec je bilo podjetje Zeleni razvojni preboj.

Več o projektu ter njegovih učinkih si lahko preberete v prispevku Boruta Hočevarja na portalu Okolje in energija.

Projekt energetske postaje v podjetju BBCC je prijavljen na razpis energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte predstavljamo na portalu Financ Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila 2016, na prvi dan tradicionalne konference Dnevi energetikov.