Primer prihrankov pri javni razsvetljavi, edinstven v Sloveniji

Čas branja: 1 min
05.04.2016  22:23  Dopolnjeno: 05.04.2016 22:24

S prenovo javne razsvetljave v 11 koroških in savinjskih občinah so zmanjšali porabo električne energije za javno razsvetljavo za 45 odstotkov, je povedal Matjaž Breznik iz družbe Breznik in Breznik.

Primer prihrankov pri javni razsvetljavi, edinstven v Sloveniji

Porabo električne energije na celotnem območju so zmanjšali za 1,2 gigavatne ure na leto, kar pomeni 120 tisoč evrov prihranka na leto. Napovedani prihranek so presegli za 40 megavatnih ur. Letne izpuste ogljikovega dioksida pa so zmanjšali za 670 ton, kar ustreza izpustom 140 avtomobilov. Povračilna doba ukrepov je bila 4,3 leta, je pojasnil Matjaž Breznik na nedavnem simpoziju o učinkoviti rabi energije.

Več o projektu si preberite v prispevku Boruta Hočevarja na portalu Okolje in energija

Projekt energetsko učinkovite prenove javne razsvetljave je prijavljen na razpis energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte predstavljamo na portalu Financ Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila 2016, na prvi dan tradicionalne konference Dnevi energetikov, ko bodo tudi znani nagrajenci.