Izraba odpadne toplote, projekt, ki napoveduje ponovitve

Čas branja: 1 min
07.04.2016  07:00

Odpadna toplota bo nadomestila od 20 do 25 odstotkov energije za ogrevanje Raven in Zaokroženo gospodarsko območje Raven

Izraba odpadne toplote, projekt, ki napoveduje ponovitve

Industrijska odpadna toplota bo v prihodnjih letih postala dopolnilni, v nekaterih primerih pa glavni vir za daljinsko ogrevanje v mestih, ki so v bližini jeklarn. Takšno pričakovanje so zapisali v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek. Prijavo sta oddala SIJ oziroma Metal Ravne in Petrol Energetika.

Prijavitelja sta predstavila projekt izrabe odpadne toplote, ki nastaja pri hlajenju elektroobločne peči v družbi Metal Ravne. Peč so prenovili, ob tem pa so letos izpeljali tudi projekt, ki omogoča Petrolu Energetiki izkoriščanje te toplote za pripravo daljinske toplote za Ravne na Koroškem in za Zaokroženo gospodarsko območje (ZGO) Ravne. Odpadno toploto lahko poleg tega izkoriščajo tudi za ogrevanje sanitarne vode za industrijske porabnike v ZGO in za ogrevanje vode letnega in zimskega bazena. Kotlarna za pripravo daljinske toplote je le nekaj sto metrov oddaljena od vira odpadne toplote, ki so jo do zdaj odvajali v okolje.

Več o projektu si preberite v prispevku Boruta Hočevarja na portalu Okolje in energija

Projekt izkoriščanja odpadne toplote iz železarne za daljinsko ogrevanje Raven je prijavljen na razpis energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte predstavljamo na portalu Financ Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila 2016, na prvi dan tradicionalne konference Dnevi energetikov.