Sanacija fasade se lahko povrne že v treh letih

Čas branja: 1 min
08.04.2016  06:00

Na večstanovanjski stavbi v Ljubljani s tremi vhodi, Jakčeva ulica 11, 13 in 15, so se obnove fasadnega ovoja lotili leta 2013, vrednost celotne naložbe v fasado je bila dobrih 106 tisoč evrov. Subvencija Eko sklada pa je znašala slabih 23 tisoč evrov.

Sanacija fasade se lahko povrne že v treh letih

Že v prvi kurilni sezoni po izpeljani naložbi so znašali prihranki 530 evrov na mesec, kar pomeni skoraj 30 odstotkov manj porabljene energije za ogrevanje v eni kurilni sezoni.

»Celotna naložba se bo prek prihrankov pri ogrevanju povrnila prej kot v 15 letih,« pravi Franc Props, generalni direktor SPL. Če upoštevamo samo izboljšavo, to je vgradnjo toplotnoizolacijskega materiala, pa se naložba prek prihrankov pri ogrevanju in ob upoštevanju prispevka Eko sklada povrne v dobrih treh letih. Fasadi je namreč že potekla doba trajanja in bi jo morali v vsakem primeru obnoviti.

Več o tem in drugih primerih energetske prenove stavb s strani podjetja SPL si preberite v prispevku Boruta Hočevar na spletnem portalu Okolje in energija

Projekt SPL-a je prijavljen na razpis energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte predstavljamo na portalu Financ Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila 2016, na prvi dan tradicionalne konference Dnevi energetikov.