Para iz Julona za tople bazene Atlantisa

Čas branja: 1 min
09.04.2016  22:56

Odpadna industrijska toplota ljubljanskega Julona odslej ogreva vodo in zrak v Vodnem mestu Atlantis v ljubljanskem BTC

Para iz Julona za tople bazene Atlantisa

Konec lanskega leta so zagnali enega prvih slovenskih projektov izkoriščanja odpadne industrijske toplotne energije za ogrevanje vode in zraka v objektu drugega slovenskega podjetja. Družbi Julon in BTC sta dokončala 300 tisoč evrov vredno naložbo, ki bo zmanjšala emisije ogljikovega dioksida za več kot dve toni na leto. Toliko emisije povzroči 1.100 avtomobilov, ki prevozijo po 12.700 kilometrov na leto.

V Julonovem proizvodnem procesu uporabljajo paro, preostanek je kondenzat, ki ima med 80 in sto stopinj Celzija. Kondenzat vodijo do toplotne postaje v Atlantisu. Za Julon je to odpadna energija, ki je ne potrebuje več, v Atlantisu pa je povsem primerna za ogrevanje celotnega sistema: za pripravo kopalne in sanitarne vode ter ogrevanje objekta. Para zagotavlja vso toplotno energijo za Atlantis, imajo pa še nekaj rezerve in v prihodnje bodo lahko priključili še kakšen objekt. 

Več o projektu si preberite v prispevku Boruta Hočevarja na spletnem portalu Okolje in energija

Projekt je prijavljen na razpis energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte predstavljamo na portalu Financ Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila 2016, na prvi dan tradicionalne konference Dnevi energetikov.