Kako so ogreli koprsko lepotico

Čas branja: 1 min
12.04.2016  22:17  Dopolnjeno: 12.04.2016 22:18

Prenova cerkve Sv. Frančiška Asiškega za potrebe protokolarno prireditvene dvorane je bila zahtevna tudi zato, ker je stavba v celoti zavarovan kulturni spomenik. Prenova je vključevala tudi izgradnjo sistema ogrevanja.

Kako so ogreli koprsko lepotico

Obveščaj me o novih člankih:  

Minoritska cerkev sv. Frančiška Asiškega je ena najstarejših stavb v starem delu Kopra. Stoji v varovanem območju urbanističnega spomenika Koper mestno jedro in arheološko najdišče. Cerkev so postavili v šestdesetih letih 13. stoletja na mestu, kjer je manjša cerkev stala že prej. Pri arheoloških raziskavah in izkopavanjih so ugotovili, da se pod obstoječim podom opuščene telovadnice nahaja stari originalni opečni tlak, zato so omogočili poseg v tla za strojni in energetski del. V kineti ob obodnih stenah so izvedli vso inštalacijo: prezračevanje, ogrevanje, električno napeljavo, osvetlitev, kabelsko kanalizacijo in ozvočenje.

Dovoljena je bila tudi izvedba talnega in stenskega ogrevanja s toplotno črpalko. Pri načrtovanju in izvedbi rekonstrukcije so v celoti upoštevali omejitve Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki ne dovoljuje izvedbe energetskih ukrepov v celoti. Kljub temu so v največji možni meri sledili smernicam energetsko učinkovite prenove objekta.

Več o prenovi, za katero so dokumentacijo pripravljali približno 20 let, ter o njenih učinkih si preberite v prispevku Boruta Hočevarja na spletnem portalu Okolje in energija

Projekt je prijavljen na razpis energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte predstavljamo na portalu Financ Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila 2016, na prvi dan tradicionalne konference Dnevi energetikov.