Znani so prejemniki letošnjih energetskih nagrad!

Čas branja: 2 min
20.04.2016  12:40  Dopolnjeno: 20.04.2016 12:49

Časnik Finance je v sklopu 18. Dnevov energetikov, osrednjega energetskega dogodka leta, ki je 19. in 20. aprila letos potekal v Portorožu, podelil energetske nagrade, s katerim si prizadevajo opozarjati na dobre domače energetske prakse. 

Znani so prejemniki letošnjih energetskih nagrad!

Obveščaj me o novih člankih:  

Na razpis za nagrade je prispelo 21 prijav, med katerimi je zmagovalce izbrala strokovna komisija, med finalisti, ki jih je strokovna komisija določila, pa so najboljše izbirali tudi spletni uporabniki.

Strokovna komisija, ki ji je predsedoval mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu »Jožef Stefan«, je za najboljši promocijski projekt URE/OVE izbrala projekt »Pozor(!)ni za okolje!« podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires, za najboljši energetsko učinkovit projekt sistem ogrevanja Vodnega mesta Atlantis z odpadno industrijsko toploto iz družbe ulon prijaviteljev družb BTC in Julon, za najboljšo energetsko učinkovito podjetje/ustanovo pa Občino Škofja Loka. Tatjana Bernik, vodja Oddelka za okolje in prostor v občini Škofja Loka, je prejela tudi nagrado energetske menedžerke leta.

Spletni uporabniki so za najboljši promocijski projekt URE/OVE izbrali Nacionalno Energetsko Pot Slovenija – NEP Slovenija, projekt VITRE Centra za energetsko učinkovitost. Kot najboljši energetsko učinkovit projekt so prepoznali prenovo trgovine Interspar v Cityparku v Ljubljani podjetja Spar Slovenija, kot najboljšo energetsko učinkovito podjetje/ustanovo pa Šolski center Velenje.

Nagrajene projekte v nadaljevanju tudi nekoliko podrobneje predstavljamo, v naslednjih dneh pa bomo z vami znova delili tudi njihove video predstavitve. 

Promocijska projekta URE/OVE leta 2016

Po izboru strokovne komisije: Projekt Pozor(!)ni za okolje družbe Goodyear Dunlop Sava Tires - S projektom ozaveščajo o problematiki ogljičnega odtisa predvsem srednješolsko mladino in tudi širšo javnost. Kampanja prerašča v nacionalno gibanje mladih za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Začela pa se je, ko so v podjetju ugotovili, da so lažje uredili ločeno zbiranje odpadkov na delovnem mestu kot v domačem okolju. 

Po izboru spletnih uporabnikov: Spletno orodje Nacionalna energetska pot Slovenija oziroma NEP Slovenija, ki ga je vzpostavil zasebni neprofitni zavod Vitra Center za energetsko učinkovitost z namenom, da pomaga pri odločitvah o naložbah v učinkovito rabo in obnovljive vire energije. Na portalu [nep.vitra.si] je vpisanih 655 bivalnih in poslovnih stavb, rubrike pa omogočajo vpise dobrih rešitev in tudi napak. V sedmih letih delovanja so imeli skoraj 3,4 milijona zadetkov iz 128 držav in prek 350 tisoč obiskovalcev. 

Energetsko učinkovita projekta za leto 2016

Po izboru komisije: Projekt ogrevanja Vodnega mesta Atlantis z odpadno industrijsko toploto iz družbe AquafilSLO oziroma po starem Julona. Projekt prinaša občutne energetske in finančne prihranke AquafiluSLO (nekdaj Julon) in Atlantisovi lastnici, družbi BTC. Koristi pa bodo imeli tudi Ljubljančani. Dihali bodo čistejši zrak. Takšna oblika ogrevanja bo namreč zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida za dva tisoč ton na leto, kar je toliko, kolikor jih povzroči 1.100 avtomobilov, ki vsako leto prevozijo po 12.700 kilometrov. 

Po izboru spletnih uporabnikov: Projekt prenove trgovine Interspar v Cityparku v Ljubljani.  Prenovili so hladilno strojnico, razsvetljavo ter zamenjali peči za peko kruha in peciva. Uporabili so odpadno toploto, ki se sprošča ob hlajenju oziroma zmrzovanju. Prihranili bodo pri stroških in kar za 60 odstotkov zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida. Naložba v prenovo se jim bo povrnila prej kot v petih letih. 

Energetsko učinkoviti ustanovi leta 2016

Po izboru strokovne komisije: občina Škofja Loka - V občini so v zadnjih treh letih v energetsko prenovo stavb vložili 1,3 milijona evrov. Obnovili so ovoje tretjine vseh objektov v občinski lasti. Postavili so energetski informacijski sistem za vrednotenje učinkovitosti na podlagi ciljnega spremljanja rabe energije. Optimizirali so nakup energentov in sistem ogrevanja, zmanjšali ventilacijske in transmisijske izgube objektov, zagotovili varčno uporabo električnih naprav in vpeljali še številne druge ukrepe. 

Po izboru spletnih uporabnikov: Šolski center Velenje - V Šolskem centru Velenje že 15 let namenjajo veliko pozornost učinkoviti rabi in obnovljivim virom energije. Začeli so z organizacijskimi in ozaveščevalnimi ukrepi, večino stavb so pokrili s sončnimi elektrarnami, za energetsko upravljanje pa namestili veliko naprav in programske opreme. V zadnjih dveh letih so porabo toplotne energije v primerjavi s porabo pred desetimi leti zmanjšali za več kot polovico, skupne izpuste ogljikovega dioksida so zmanjšali s približno tisoč na 400 ton.