Na SMK tudi Mitja Okorn!

Čas branja: 2 min
04.05.2016  06:13  Dopolnjeno: 04.05.2016 06:43

Na SMK bomo gostili tudi slovenskega režiserja Mitjo Okorna, kralja poljske romantične komedije, ki je razpet med Varšavo in Hollywoodom. 

Na SMK tudi Mitja Okorn!

Objavljamo del intervjuja z Mitjo Okornom, ki ga smo ga objavili v Financah. Z njim se je Novica Mihajlovič pogovarjal o Poljski, Sloveniji, poslu, politiki in filmu.

Dolgo ste že v tujini, ste bolj Slovenec ali Poljak?

Sebe ne vidim kot Slovenca ali Poljaka – ampak nekako bolj kot d‎ržavljana sveta. Lani sem pol leta preživel na Poljskem, drugo polovico pa v Ameriki ter podaljšan konec tedna Sloveniji. Povsod se počutim doma.

Štiri leta je od najinega zadnjega pogovora. Doma ste toliko, da ste na tekočem. Kaj se je v zadnjih letih spremenilo pri nas?

Nekatere pomembne stvari se niso spremenile, pa bi se morale. In prav zato, ker se pomembne stvari v svetu, ki se hitro spreminja, pri nas ne spreminjajo, se je marsikaj spremenilo na slabše. Ves čas nam isto vladajo isti ljudje z istimi vzorci, zato se razmere slabšajo.

Za primer poglejmo samo domačo filmsko sceno. V letu 2011 so bila Slovenskemu filmskemu centru z odločbo namenjena programska sredstva, ki jih nato prek razpisov nameni za podporo kinematografiji, v znesku 6,5 milijona evrov. Po rebalansu so znašala dobrih pet milijonov evrov. Lani so ta sredstva znašala le še slabih 3,2 milijona evrov, za letos jih je 3,08 milijona. To pomeni, da so se včasih snemali filmi tudi za okoli 1,5 milijona do dveh milijonov evrov – recimo Piran/Pirano ali pa Šanghaj, zdaj pa se snemajo filmi za 600 tisoč evrov.

Se pa najbrž lepo počutite, ko pridete domov?

Seveda mi je lepo med svojci in prijatelji, a vsakič znova, ko pridem domov, si rečem: »Fuck, kako je dobro, da ne živim in ne delam tu!« Zdi se mi, da smo čedalje revnejši. Pri nas oziroma pri vas – v Sloveniji – je ves čas nekakšen status quo, ne napredujemo, a to pomeni, da nazadujemo.

Poljska velja za evropsko zgodbo o gospodarskem uspehu. V čem je boljša od Slovenije?

Na prvo žogo bi rekel, da se opazi že razlika v pogledu na svet. Na Poljskem prevladuje optimizem, pozitiven duh je čutiti na vseh področjih, v gospodarstvu, poslu, filmu, tudi v politiki. Čeprav ljudje protestirajo proti vladi in z njo tudi na Poljskem niso zadovoljni, so ti protesti resnično pozitivna stvar, ljudje se družijo in v pozitivnem duhu protestirajo.

Veliko ste v Ameriki. Kako je zdaj tam delati in kako se Američani razlikujejo od Slovencev?

V ZDA je super predvsem to, da se ljudje ukvarjajo s svojim življenjem in s svojim poslom. Čeprav je morda po televiziji videti drugače, se ljudje tam sploh ne ukvarjajo s politiko toliko, kolikor se z njo obremenjujemo pri nas. V nasprotju s Slovenijo – kjer ljudje nimajo spodobnega življenja in možnosti za ustvarjanje, ne morejo živeti svojih sanj in tako jim ostane le ukvarjanje s politiko, protesti. Imam občutek, kot da je edina stvar, ki še obstaja v Sloveniji, politika, no, in seveda šport.

Če vas zanima, kako so Mitjo sprejeli v Ameriki in kako prodati svojo idejo najboljšim na svetu v tej industriji, preberite intervju v celoti:

(1. del) Okorn: Hvala bogu za davčne oaze - vsem priporočam, naj si tam odprejo račun!

(2. del) Okorn: Janša je popoln material za film