Najfinančnica leta 2015 je Magdalena Šurina

Čas branja: 2 min
11.05.2016  06:38  Dopolnjeno: 11.05.2016 06:53

Ob koncu prvega dne 33. Finančne konference je znan tudi dobitnik nagrade Najfinančnik leta. Tokrat je to najfinančnica, Magdalena Šurina, direktorica financ in računovodstva v Steklarni Hrastnik.

Najfinančnica leta 2015 je Magdalena Šurina
Foto: Jernej Lasic

Najfinančnico 2015 Magdaleno Šurina je poslovna pot vodila od steklarstva do medijev in nazaj v steklarstvo. Bila je že med kandidati za najfinančnika 2014, letos pa je na tekmovanju zmagala. 

Finance moraš imeti preprosto rad, pravi. Vlogo finančnika v trenutnih tržnih razmerah pa opisuje takole: skrb za likvidnost, obvladovanje denarnih tokov, zagotavljanje optimalne plačilne sposobnosti podjetja; obvladovanje finančnih tveganj; obvladovanje obratnega kapitala; partnerski oziroma aktivni odnos z bankami; urejanje ustrezne sestave financiranja in zagotavljanje kapitalske ustreznosti; urejenosti finančnih knjig; spremljanje tržnih razmer doma in v tujini.

surina2-5732b8aadcb9d.jpg
Izbor za najfinančnika leta 2015 je opravila strokovna komisija v naslednji sestavi: dr. Tatjana Horvat, notranja revizorka ter predsednica komisije in vodja projekta; Peter Frankl, direktor in glavni urednik Časnika Finance; Karel Lipnik, analitik Časnika Finance; Foto: Jernej Lasič

V prihodnosti bodo pri opravljanju funkcije še bolj pomembne kakovostne informacije

»Finančnik postaja ključna funkcija, ki vpliva na poslovne strategije in smeri razvoja podjetja. Njegova naloga v procesu strateškega načrtovanja je, da ideje, variante in opcije razvoja družbe finančno ovrednoti, primerja donose in vlaganja, skratka pomaga preostalim delom podjetja, da postanejo boljši, bolj učinkoviti, donosnejši,« pravi Šurinova in dodaja, da se vloga in vsebina dela finančnika ne bosta drastično spreminjali. Ves čas je treba spremljati tržne razmere, dogajanja v lokalnem in širšem okolju. Še pomembnejša bo dostopnost poslovnih informacij prek vseh medijev, in to v vsakem trenutku in kjerkoli. V času zelo hitrih sprememb se ji zdi dostopnost informacij odločilnega pomena. Kaj pa tveganja? »Zelo pomembna je tudi vloga finančnika pri obvladovanju finančnih tveganj, saj si prizadeva za zmanjšanje vpliva finančnih in poslovnih tveganj na najnižjo možno raven. Finančnik se srečuje z velikimi, tako zunanjimi kot notranjimi pritiski v podjetju. Vse to počne s ciljem doseči večji obseg prihodkov, znižanje stroškov, doseči večji dobiček in likvidnost,« meni Magdalena Šurina.

surina3-5732b8b4d72db.jpg
Finančnik postaja ključna funkcija, ki vpliva na poslovne strategije in smeri razvoja podjetja, meni Magdalena Šurina, Najfinančnica 2015; Foto: Jernej Lasič

Od steklarstva prek medijev v steklarstvo ... in do Najfinančnice 2015

Najfinančnica leta 2015 se je pred redno zaposlitvijo najprej spopadla z izzivom poučevanja na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli v Trbovljah. Med letoma 1996 in 2009 je bila vodja financ in računovodstva v hčerinski družbi Steklarna Hrastnik Opal, d. o. o., vodja financ in kontrolinga v Steklarni Hrastnik, d. d., ter direktorica financ in računovodstva v Steklarni Hrastnik, d. d. Med letoma 2009 in 2011 je bila direktorica financ in računovodstva v Časopisni hiši Delo, od septembra 2011 pa je znova direktorica financ in računovodstva v Steklarni Hrastnik. In odslej tudi Najfinančnica 2015. 

Povzemamo članek Janeza Tomažiča z naslovom Finance moraš preprosto imeti rad, ki je dostopen na Finance.si.