Na kaj so navalili davčni inšpektorji? Na transferne cene!

Čas branja: 1 min
11.05.2016  14:14  Dopolnjeno: 11.05.2016 14:20

S Finančne konference: Kakšne so težave pri davkih v mednarodnem poslovanju? Transferne cene in dokazovanje, ali res nisi iz države odpeljal dobička.

Na kaj so navalili davčni inšpektorji? Na transferne cene!
Foto: Jernej Lasic

Že faraoni so obdavčevali porabo jedilnega olja v gospodinjstvu - če si ga porabil dvakrat, je bila to davčna utaja, je na Finančni konferenci v Portorožu uvodoma povedala davčna svetovalka Barbara Guzina. Če se v Angliji nisi boril za kralja, si dobil davek na strahopetce, v Škofji Loki pa so zazidavali obdavčena okna z razgledom na glavno ulico. Kakšne težave pa imate z davki vi?

Guzina našteva nekaj najbolj zanimivih, trenutno aktualnih pri mednarodnem poslovanju, ki jih v svojem prispevku povzema novinarka časnika Finance Tanja Smrekar:

Transferne cene so zlata jama za inšpektorje

Transferne cene so zlata jama za inšpektorje, pravi Guzina. "Te cene niso znanost, to je umetnost. Katera je prava transferna cena? Tista, za katerega ti dotičnega inšpektorja uspe prepričati, da je prava." Vedno več je inšpektorjev, ki se ukvarjajo le s transfernimi cenami, še dodaja davčna svetovalka.

Več o transfernih cenah in drugih aktualnih težavah pri mednarodnem poslovanju si preberite v prispevku Tanje Smrekar na Finance.si