Znamo »prodati« človeško ribico?

Čas branja: 1 min
27.05.2016  09:07  Dopolnjeno: 27.05.2016 09:11

Postojnski regionalni forum Časnika Finance se je osredotočil na priložnosti, ki jih ponuja človeška ribica, dobre prakse iz regije, izvozne priložnosti in možnosti financiranja.

Znamo »prodati« človeško ribico?

Obveščaj me o novih člankih:  

Bo David Attenborough prišel v Postojnsko jamo?

Uvodni pogovor Postojnskega foruma, ki je potekal v Jamskem dvorcu v Postojni, je bil namenjen priložnostim, ki jih človeška ribica ponuja za promocijo turizma v regiji. V njem so sodelovali Marjan Batagelj, predsednik uprave Postojnske jame, Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, Maja Uran Maravić s katedre za management in podjetništvo v turizmu Fakultete za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem ter Eva Štravs Podlogar, generalna direktorica Direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 »Že samo takrat, ko je Al Jazeera objavila novico o človeški ribici, je bilo 1,5 milijona ogledov. Vprašali so me, ali bomo to znali izkoristiti. In zdaj, ko je zatišje, bomo to morali storiti,« je na Postojnskem forumu povedal prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj. O človeški ribici so poročali mediji od BBC do New Yorkerja. Kot je napovedal Batagelj, bodo zgodbo poskusili še naprej razvijati, tudi v tujih medijih. »Britanski znanstvenik David Attenborough, eden najpomembnejših Britancev, je človeško ribico uvrstil na svoj seznam desetih ogroženih vrst. Delamo na tem, da bi ga pripeljali v Postojnsko jamo, in ta novica bi šla nato prek BBC v svet,« je še dodal Batagelj.

Več o pogovoru in poudarkih vseh sogovornikov si lahko preberete v prispevku novinarke časnika Finance Špele Mikuš. 

Dobre prakse regije

Postojnski forum je predstavil tudi tri rastoča, uspešna podjetja, in sicer REC, Okna Šemrl in Smrekarjevo domačijo. Vsa tri lahko spoznate skozi spodnje video predstavitve:

REC

Okna Šemrl

Smrekarjeva domačija

Ultramaratonska volja in vzdržljivost

Postojnski forum je postregel tudi s poudarkom na izvoznih priložnostih malih in srednjih podjetij na Notranjskem, o čemer so razmišljali Andrej Šik, predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, Trst, Andrej Prunk, Mesarija Prunk in Iva Šimetić, direktorica, Ivagrad, gradnje in inženiring. Predstavnica SID banke Polona Debevec pa je predstavila priložnosti financiranja za ta podjetja. Dogodek se je zaključil z motivacijskim nastopom Mira Kregarja, enega najboljših svetovnih ultramaratoncev. 

Naslednji forum v Mariboru

Naslednji regionalni forum Časnika Finance bo 14. junija v Mariboru. Udeležba je brezplačna, potrebna je le prijava na spletni strani foruma, kjer boste izvedeli tudi več informacij o tem dogodku.