"Med prednostmi in slabostmi družinskega podjetja je tanka meja"

Čas branja: 2 min
06.06.2016  10:00

Podjetje Jezeršek je uspešno družinsko podjetje s 35-letno zgodovino in prvo catering podjetje v Sloveniji. Je tudi eno redkih družinskih podjetij v Sloveniji, ki je sprejelo družinsko ustavo. Kot v pogovoru za Finance pojasnjuje direktor podjetja in sin ustanovitelja Martin Jezeršek, so bili povod zanjo mnogi primeri razpadlih družinskih podjetij. 


Obveščaj me o novih člankih:  

Družinska podjetja v Sloveniji ustvarijo več kot dve tretjini celotne prodaje in okoli dve tretjini dodane vrednosti in kot taka pomenijo gonilno silo gospodarstva v Sloveniji. Med uspešnimi družinskimi podjetji je tudi podjetje Jezeršek, ki ga v Sloveniji le redko kdo ne pozna. Ker se v podjetju dobro zavedajo potencialnih slabosti družinskih podjetij in si želijo uspešnega delovanja tudi v prihodnosti, so ob upoštevanju priporočil strokovnjakov v nekaj mesecih sprejeli družinsko ustavo, ki je zdaj v veljavi že dobri dve leti.  Primer Jezerškove družinske ustave bo Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek, predstavil na prihajajoči brezplačni 4. Konferenci o družinskem podjetništvu, ki jo organizira Poslovna akademija Finance. V uredništvu Financ smo ga v zvezi s to redko dobrino družinskih podjetij nagovorili že pred konferenco.

Ste družinsko podjetje s 30-letno tradicijo in hkrati čisto prvo catering podjetje v Sloveniji. Kakšna je zgodba o nastanku podjetja in kakšna je zgodba družinskega podjetja? Kako je prišlo do tega, da ste se vsi štirje brati zavezali družinski tradiciji?

 Podjetje je pred 35 leti ustanovil oče. Začeli smo v garaži domače hiše in v takratne tovarne vozili prve tople malice v Jugoslaviji. Kasneje se je na trgu pojavilo povpraševanje po cateringu na velikih piknikih, z osamosvojitvijo Slovenije pa smo smo začeli ustvarjati prave catering dogodke. Štirje bratje smo živeli s podjetjem že od malega. Zanimivo nam je bilo hoditi na odmevne dogodke, srečevati znane obraze in poleg tega še zaslužiti žepnino. Z leti smo prevzemali vse večje odgovornosti in nekako smo prišli do tega, da smo vsi štirje ostali v podjetju in da odlično sodelujemo.

Kakšne so po vaših izkušnjah prednosti družinskega podjetja?

Menim, da je tanka meja med prednostimi in slabostmi družinskega podjetništva. V običajni družini si člani vse povedo v obraz, se prepirajo in imajo nesoglasja. In tako je tudi v družinskem podjetju. Uspešne od neuspešnih pa loči sposobnost, da po prepiru sedemo za skupno mizo, se pogovorimo in dogovorimo, kako rešiti težavo.

Kakšne pa so slabosti?

Če imajo družinski člani že omenjeno sposobnost, potem slabosti ni. Vsako podjetje potrebuje vodstvo, ki si pove in prizna napake ter v nesoglasjih vedno išče rešitve, ne konflikte.

Verjetno ravno tudi z namenom zaviranja slabosti ste sprejeli Jezerškovo družinsko ustavo? Kaj je bil povod zanjo in katere so njene ključne točke?

Povod zanjo so bili mnogi primeri razpadlih družinskih podjetij. Tega si mi ne želimo in zato smo naredili vse, kar priporočajo strokovnjaki. Ključni del je družinska ustava. Ključne točke ustave so vrednote in načela, pravila investiranja, odločanja, zaposlovanja, nasledstva, reševanja konfliktov in izhodne strategije.

Kako dolgo je vaša družinska ustava že v veljavi in kakšni so njeni učinki, kot jih opažate vi?

Ustava je v veljavi 2 leti. Trenutno so njeni učinki takšni, da nam je vsem jasno, kakšna so pravila delovanja v podjetju. Najbolj pomembna pa bo ustava takrat, ko bo prišlo do morebitnih nesoglasij in prenosa lastništva na tretjo generacijo družinskega podjetja.

Kakšen pa je postopek za njeno spreminjanje? V družinskem podjetju je to verjetno še toliko težje kot v državi ...

Ustanovljen imamo družinski odbor, ki se mora sestajati na rednih srečanjih, na katerih sprejema odločitve, kot je spreminjanje ustave. Tako kot v državi so tudi tu jasna pravila glasovanja.

Kakšno bi bilo vaše sporočilo družinskim podjetjem v Sloveniji, ki še ne uporabljajo družinske ustave? Teh naj bi bila velika večina ...

Naša izkušnja z družinsko ustavo je pozitivna, saj nas je njena priprava prisilila k temeljitemu pogovoru, izmenjavi mnenj in pogledov vseh družinskih članov o prihodnosti podjetja. Priprava ustave je trajala nekaj mesecev, saj smo se morali strinjati z vsemi členi. Družinskim podjetjem priporočam, da si vzamejo čas in preberejo strokovno literaturo na tem področju. Nato pa naj poiščejo strokovnjaka, ki jim bo pomagal v procesu priprave ustave.