Kakšno družinsko ustavo so sestavili pri Jezeršku?

Čas branja: 1 min
15.06.2016  13:26  Dopolnjeno: 15.06.2016 13:28

Z družinsko ustavo smo prišli do jasne vizije poslovanja, v treh letih kar jo imamo, pa smo prihodke potrojili, je na Družinski konferenci povedal Martin Jezeršek, generalni direktor v družinskem podjetju Jezeršek.

Kakšno družinsko ustavo so sestavili pri Jezeršku?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Martin Jezeršek je prepričan, da so do uspehov prišli tudi zaradi družinske ustave in pogovorov.

»Družinska ustava je način, kako lahko določimo kaj si želimo delati v podjetju. Vanjo smo zapisali osnovo za družinski odbor, ki je neke vrste nadzorni svet v družinskem podjetju. Pri nas ta odbor ne deluje, v veljavo bo prišel, ko se bodo naši otroci začeli vključevati v delovanje podjetja.. Dogovorili smo se o smernicah investiranja (posojila družinskim članom, koliko bo lahko družinsko podjetje investiralo v drugo podjetje ...), smernicah izplačevanja dividend, zaposlovanju družinskih članov in tako naprej," je pojasnil Jezeršek.

Pri Jezeršku je prenos podjetja od staršev do otrok trajal približno deset let. Začel se je, ko sta bila starša še aktivna v podjetju, otroci pa so postopoma prevzemali različne vodstvene odgovornosti in spoznavali kdo ima kompetence za kaj. Šele po tem so formalizirali prenos podjetja na naslednjo generacijo, je povedal Jezeršek. »Moja starša sta podjetje vodila zelo romantično. Zapletati se začne, ko se vpletejo partnerke, družine otrok. Ena mojih prvih nalog v podjetju je denimo bila, da sem odpustil nekdanjo partnerko svojega brata,« je dodal Jezeršek.

Povzemamo prispevek novinarke Financ Špele Mikuš

Preberite tudi: Med prednostmi in slabostmi družinskega podjetja je tanka meja


Več iz teme: