Na nevarnost trka bo letos opozarjalo 50 COPS

Čas branja: 1 min
17.06.2016  07:00

Mariborski forum 2016 je izpostavil uspešno zgodbo mariborskega start-upa Aktivna signalizacija Korun (A. s. K.)

Na nevarnost trka bo letos opozarjalo 50 COPS

Obveščaj me o novih člankih:  

Mariborski start-up Aktivna signalizacija Korun (A. s. K.) postavlja sisteme COPS@road za opozarjanje na nevarnost trka na cesti v realnem času.

Opozorilni sistem COPS@road sestavlja več enot, ki z uporabo svetlobnih prometnih znakov s spremenljivo vsebino povečajo varnost na nevarnih in nepreglednih cestnih odsekih, kot so nepregledna križišča, ostri ovinki, predori, prehodi za pešce in drugi. Detekcijske enote sistema zaznajo sočasno vožnjo proti križišču in s prikazovalniki opozorijo voznika na nevarnost trka. Enote sistema medsebojno komunicirajo brezžično, kar omogoča učinkovito modularno konfiguracijo sistema glede na potrebe specifičnega prometnega odseka, pojasnjuje Peter Korun, lastnik in vodja projektov v A. s. K.

Vključno z letošnjim letom bo postavljenih 50 sistemov COPS, dobra polovica na cestah, drugi, imenovani sistemi COPS@factory, pa na nevarnih točkah na tovarniških lokacijah. Kupci cestnih sistemov so večinoma občine,Zavarovalnica Triglav pa bo skupaj sofinancirala postavitev sistema 24 občinam. Letos je prijave za pridobitev sofinanciranja oddalo 44 občin, prijavile so 80 križišč oziroma cestnih odsekov, kjer se zgodi večje število prometnih nesreč. V A. s. K in Zavarovalnici Triglav so za postavitev izbrali 12 lokacij, od tega je sedem križišč na državnih cestah.

Približno 90 odstotkov doslej postavljenih sistemov deluje na sončne celice, kjer je v neposredni bližini električno omrežje, pa so sistem priklopili nanj. Za vidnost skrbi tudi avtomatska prilagoditev jakosti svetlobnih signalov zunanji osvetlitvi. Vsak sistem COPS@road je povezan z nadzornim strežnikom in mu posreduje podatke o stanju in delovanju sistema ter podatke o gostoti prometa, hitrosti, številu vozil in druge. Ime sistema COPS@road pomeni Collision Preventing Safety System at ­road, je še razložil Korun.

Podjetje A. s. K. je za svoj izdelek dobilo več priznanj, med drugim pa so bili tudi finalisti natečaja Najpodjetniška ideja Časnika Finance.

Povzemamo prispevek novinarja Financ Boruta Hočevarja.