Kljub temu, da se je vrednost izvoza v letu 2015 glede na leto poprej povečala, so se skupni prihodki izvoznikov znižali

Čas branja: 1 min
23.06.2016  20:00

Zaradi velikih izgub v panogi oskrbe z električno energijo, plinom in paro je v letu 2015 močno padel tudi skupen dobiček izvoznikov, medtem ko bi ob neupoštevanju te dejavnosti le ta zrasel, nam je povedala Maria Anselmi, direktorica Bisnode, ki bo na 3. konferenci slovenskih izvoznikov podala celovit pregled izvozne panoge v celoti in po segmentih. 

Kljub temu, da se je vrednost izvoza v letu 2015 glede na leto poprej povečala, so se skupni prihodki izvoznikov znižali
Foto: Jože Suhadolnik

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Maria Anselmi dodaj
Bisnode dodaj
Minolta dodaj

Maria Anselmi, direktorica Bisnode, bo na 3. konferenci slovenskih izvoznikov podala pregled izvoznike panoge v celoti in po segmentih.

 

"Skoraj 30 % vseh gospodarskih družb v Sloveniji je v letu 2015 ustvarilo približno 30 mrd. € prihodkov na tujih trgih, predvsem v državah EU. Kljub temu, da se je vrednost izvoza v letu 2015 glede na leto poprej povečala za 9%, so se skupni prihodki izvoznikov znižali za skoraj 12%. Zaradi velikih izgub v panogi oskrbe z električno energijo, plinom in paro je v letu 2015 močno padel tudi skupen dobiček izvoznikov in sicer za več kot tretjino, medtem ko bi ob neupoštevanju te dejavnosti le ta zrasel za 9%," nam je povedala Maria Anselmi, ki bo s svojim pregledom izvozne panoge naredila pomemben uvod v 3. konferenco slovenskih izvoznikov, ki bo 29. junija letos v Ljubljani. 

"Poleg trgovine sodijo med ključne izvozne panoge predelovalne dejavnosti (farmacija, kovinska industrija, plastika, električne naprave), promet in skladiščenje ter informacijske in komunikacijske dejavnosti," je Anselmijeva naštela naše ključne izvozne panoge.

Kot pomembno značilnost preteklega leta je poudarila: "Izvozniki so se v letu 2015 sicer posvetili dezinvestiranju (zmanjševanju resursov: sredstev, kapitala, dolgov in zaposlenih) ter izboljševanju učinkovitosti, produktivnosti, dobičkonosnosti in stabilnosti poslovanja. Izvozniki s tujim izvorom kapitala so bili pri tem še bolj odločni."

Več podrobnosti o izvozni panogi v celoti in po segmentih bo Maria Anselmi podala na 3. konferenci slovenskih izvoznikov 29. junija letos, kjer bodo predstavljene tudi mnoge domače in tuje izvozne zgodbe o uspehu. Med govorniki bo tudi Akio Miyabayashi, posebni svetovalec Minolte Europe in nekdanji direktor Minolte Europe, ki bo predstavil poslovni model izvozno naravnega podjetja med disrupcijo novih tehnologij in tradicionalnimi vrednotami. 

Preberite tudi: Minolta Europe in druge tuje in domače izvozne zgodbe o uspehu


Več iz teme: