RLS je v zadnjem letu na polno zaposloval mlade razvojnike

Čas branja: 2 min
27.06.2016  07:00

Visokotehnološka družba RLS Merilna tehnika, ki je bila lani med finalisti nagrade zmagovalec slovenskega izvoza, njen direktor in solastnik podjetja Janez Novak pa prejemnik nagrade managerski izziv, je v zadnjem letu prodajo povečala za desetino, dobičkovno maržo ohranila, najbolj pa vlagala v nove razvojnike. Tudi letos je med finalisti nagrade zmagovalec slovenskega izbora, ki jo bomo podelili na 3. konferenci slovenskih izvoznikov 29. junija v Ljubljani.

RLS je v zadnjem letu na polno zaposloval mlade razvojnike

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Janez Novak dodaj
RLS dodaj
ISO dodaj
RLS Merilna tehnika dodaj

»V zadnjem letu smo na novo zaposlili 25 sodelavcev, in to večinoma v razvoju, tako da nas je za petino več kot pred letom dni. Kadrovsko smo se krepili bolj, kot smo povečevali prihodke od prodaje, ki so večji za milijon evrov in jih je 13,6 milijona evrov. Približno desetodstotno rast pričakujemo tudi v novem poslovnem letu. A v prihajajočih letih bi radi prodajo še bolj povečali, k temu skoku pa lahko najbolj pripomorejo novi izdelki oziroma kadri, ki nam jih pomagajo razviti, zato smo krepili razvojni oddelek. Ta ima že 40 zaposlenih, ra­ziskavam in razvoju pa namenjamo sredstva v višini 15 odstotkov prodajnih prihodkov. Povprečje panoge je sicer deset odstotkov,« je povedal Janez Novak, direktor družbe ter njen ustanovitelj in polovični lastnik.

rls1-576bbcb7dd94a.png

Visoka dodana vrednost

Vseh zaposlenih je zdaj 115, novih zaposlitev pa ne načrtujejo več. RLS si nove zaposlitve razvojnikov lahko privošči, ker ohranja visoko dobičkovno maržo, pove Janez Novak. Dodana vrednost na zaposlenega je bila predlanskim sicer 85.941 evrov, za zadnje poslovno leto, ki se končuje junija, pa podatka še ni, ker še ni znano, kakšen bo čisti dobiček.

Njihova tipala so v robotu, ki dela z ljudmi

V RLS načrtujejo, izdelujejo in prodajajo tipala pomika in rotacije za različne naprave, pri katerih je treba premike natančno nadzorovati. Med njihovimi veliki kupci so proizvajalci industrijskih robotov, anten za mobilne telefone in izdelovalci raznih strojev za strojegradnjo. Lani so postali dobavitelj danski družbi Universal Robots, ki je prva na svetu naredila kooperativnega robota, torej takega, ki dela z ljudmi. Njihov kotni dajalnik se vgrajuje v zglob kooperativnega robota. »Zdaj se trudimo, da bi ta dajalnik prodali še kateremu drugemu proizvajalcu robotov,« pove Janez Novak.

Kupci testirajo veliko novih izdelkov

Pri RLS je razvojni in prodajni cikel zelo dolg, saj kar nekaj let mine od začetka razvoja izdelka pa do takrat, ko ga kupci začnejo vgrajevati v svoje serijsko narejene izdelke. Tako so denimo kotni dajalnik, ki ga od lani prodajajo Universal Robots, razvili že leta 2011. A preden so ga Danci začeli serijsko vgrajevati v svoje robote, so ga temeljito preizkusili, potem so morali svoje robote in njihovo proizvodnjo ustrezno prilagoditi. »Zdaj imamo razvitih že kar nekaj novih izdelkov, ki so boljši od rešitev, ki jih je mogoče kupiti na trgu. Med njimi je tipalo, ki se vgradi neposredno v hidravlični cilinder. Kupec iz ZDA ga preizkuša že dlje časa,« pove sogovornik.

Zemljišča za nove prostore že imajo

»Kdaj bo kateri od novih izdelkov prepričal kupce, da se bodo odločili za serijsko vgradnjo in bomo mi naredili večji skok pri prodaji, ne morem napovedovati. Ker pa so naše proizvodne zmogljivosti polne, smo v njihovi neposredni bližini tu v poslovni coni v Komendi že kupili nova zemljišča. Kdaj bomo tam začeli zidati in kaj bomo v novih prostorih izdelovali, pa še ne vemo,« pove Janez Novak.

Nove izdelke razvijajo tako, da so narejeni po načelih SIL (Safety Integrity Level). »Kupci v čedalje bolj zahtevajo, da so izdelki funkcionalno varni oziroma narejeni po standardu ISO 13849 oziroma EN 61508, če hočemo, da jih bodo vgrajevali v svoje naprave.«

Z izvozom ustvarijo 95 odstotkov prihodkov. Prodajajo na več kot 30 tujih trgov od ZDA do Kitajske. Poleg novih kupcev iščejo še nove trge, njihov nov prodajni kanal je spletna trgovina.

Članek Mateje Bertoncelj je izšel v tiskani izdaji 08.06.2016, št. 109/2016, ter bil objavljen na portalu Izvozniki.si


Več iz teme: