"Izvozniki so pomembni otoki normalnosti v naši državi"

Čas branja: 1 min
29.06.2016  15:39  Dopolnjeno: 29.06.2016 17:12

Največje zasluge za to, da se je Slovenija osamosvojila in nadaljevala gospodarsko pot in uspešno nadaljevala v svojih 25 letih, imajo izvozniki, je v uvodu 3. konference slovenskih izvoznikov poudaril Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, ki je izvoznikom svetoval, da svoj izvoz diverzificirajo v smeri Afrike in Irana.

Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
SID banka dodaj
Sibil Svilan dodaj

Uvodna beseda konference, na katerem so se že tretje leto zapored zbrali slovenski izvozniki, je pripadla direktorju in glavnemu uredniku časnika Finance Petru Franklu, ki je poudaril, da je izvoz gonilo slovenskega gospodarstva, izvozniki pa pomembni otoki normalnosti v naši državi.

Izvozniki večji šampioni kot športniki

V preteklem letu so v SID banki zavarovali 7,5 milijard slovenskega izvoza, 22 % slovenskega uvoza v 105 državah sveta, kar je svojevrsten rekord v svetu, ter omogočili 3,5 miijarde izvoza slovenskih podjetij. Najbolj ključno po besedah Sibila Svilana, predsednika uprave SID banke, pa je to, da se je na ta način v Sloveniji ohranilo od 18.000 do 20.000 delovnih mest. »Vi izvozniki ste največji šampioni v Sloveniji, večji kot športniki,« je poudaril in dodal, da brez izvoznikov Slovenija ne bi mogla izpeljati osamosvojitve, tudi v času recesije pa je njihov prispevek pomagal do gospodarske rasti.

konferenca-izvozna-011-jm-5773e3e0dee2a.JPG
Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke; Foto: Jure Makovec

Izvoz (pre)usmeriti v Afriko in Iran

Svilan je opozoril na nekaj posebnosti v lanskoletnem izvozu, med katerimi je kar 13-odstotni upad svetovne trgovine ter rekordno plačilo škod, predvsem na trgih, ki so za Slovenijo zelo pomembni in med katerimi je največja Rusija.  

Le petina vsega slovenskega  izvoza je namenjena izven držav EU, zato je slovenskim izvoznikom  svetoval: »Svoj izvoz diverzificirajte v smeri držav v razvoju – poleg Afrike je to tudi Iran. Iran je tržišče, na katerem mislim, da imate slovenski izvozniki velike možnosti. Delegacija Slovenije, ki je bila v Iranu pred ukinitvijo sankcij, je požela veliko odobravanje.«


Več iz teme: