Odprt razpis za okoljske nagrade Financ 2016

Čas branja: 1 min
30.06.2016  07:00

Na tradicionalnem jesenskem Okoljskem srečanju Časnika Finance bomo skupaj z Eko skladom tudi letos podelili nagrade v treh kategorijah. Prijave so odprte do 14. oktobra.

Odprt razpis za okoljske nagrade Financ 2016

Obveščaj me o novih člankih:  
Hidria AET dodaj
M Sora dodaj
Slovenska industrija... dodaj
Metal dodaj
Petrol dodaj

Na fotografiji lanski dobitniki okoljskih nagrad: tolminska Hidria AET, žirovska M Sora, SIJ oziroma Metal Ravne skupaj z ravenskim Petrolom Energetiko in JUB z Dola pri Ljubljani.

 

Na spletni strani Okoljskega srečanja smo objavili tradicionalni razpis okoljskih nagrad Financ. Prijave sprejemamo do 14. oktobra. Zanimanje za sodelovanje na razpisu zadnja leta raste, kar potrjuje, da slovenska podjetja in ustanove vse bolj prilagajajo delovne procese zahtevam po zmanjševanju porabe virov in izpustov.

Tudi letos sprejemamo prijave v treh kategorijah:

Okolju prijazno podjetje: nagrado bo strokovna komisija podelila podjetju prijavitelju, katerega vizija, strategija in sistemi upravljanja najbolje podpirajo nenehen sonaraven in trajnosten razvoj.

Okolju prijazen izdelek, postopek ali storitev: nagrado bo dobil izdelek in storitev, za katera pri proizvodnji oziroma opravljanju potrebujejo najmanjši vložek materiala in energije na enoto proizvoda oziroma storitve, ne vključujejo nevarnih snovi, ne povzročajo nevarnih odpadkov, porabijo manj energije, omogočajo vnovično uporabo oziroma so reciklabilni, varni za uporabo in najmanj obremenjujejo okolje v svoji življenjski dobi.

Mednarodno okoljsko partnerstvo: za to nagrado se lahko potegujejo podjetja, ki uspešno sodelujejo z drugim podjetjem ali organizacijo iz zasebnega, javnega, nevladnega ali akademskega sektorja, pri čemer mora biti partner iz tujine.

Zmagovalci vseh kategorij se bodo lahko leta 2018 potegovali za nagrade European Bussines Awards for the Environment (EBAE), ki jih podeljuje direktorat za okolje pri evropski komisiji. Evropske nagrade podeljujejo vsaki dve leti, za letošnje sodelovanje sta se odločila dva slovenska zmagovalca na lanskem razpisu.

Prijavljene kandidate bo pregledala strokovna komisija in v vsaki kategoriji najprej izbrala dva finalista. Takšen postopek uporabljajo tudi na evropskem razpisu EBAE. Komisija bo potem med finalistoma izbrala zmagovalca.

Člani strokovne komisije so Viktor Grilc s Kemijskega inštituta, ki je med drugim slovenski predstavnik v mednarodni komisiji za nagrade EBAE; mednarodno priznani energetik Peter Novak, ki je tudi član usmerjevalnega komiteja EBAE; Vesna Vidič, vodja skupnega sektorja pri Eko skladu; Antonija Božič Cerar z Gospodarske zbornice SlovenijeBoštjan Podkrajšek z Zavoda za varstvo pri delu in predstavnik Financ.

Na razpis za okoljske nagrade Financ se prijavljajo tako največje gospodarske družbe in ustanove kot tudi mala in srednja podjetja. Vse prijavljene projekte bomo predstavili v prilogi Financ Okolje in energija ter na portalu O&E. Zmagovalce bomo prvič javno predstavili na Okoljskem srečanju časnika Finance 10. novembra v Ljubljani.