Velika Britanija bo postopek uradnega izstopa čim bolj zavlekla

Čas branja: 1 min
29.06.2016  19:13  Dopolnjeno: 29.06.2016 19:22

Pogajanja za izstop bodo podobna pogajanjem za vstop, je na 3. konferenci slovenskih izvoznikov izpostavil red. prof. dr. Mojmir Mrak. Dve leti je zelo malo časa, dodaja: »Lahko pride do podaljšanje roka, vendar le ob soglasju vseh držav. Zato bo Velika Britanija postopek uradnega izstopa čimbolj zavlekla, morda pa ga sploh ne bo hotela inicirati.«

Velika Britanija bo postopek uradnega izstopa čim bolj zavlekla
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Foto: Jure Makovec

 

Dr. Mojmir Mrak je še napovedal, da nas čaka zelo turbulentno obdobje pravnih zgodb: »Možnost zapletov je precejšnja. Kaj točno je predmet pogajanja, kaj če ne bo dogovora?«

Ne prekinite sodelovanja z nami

Izpostavil je zanimivost, da Velika Britanija črpa veliko EU sredstev s področja raziskav in razvoja, in da so v zadnjih dneh na Ekonomski fakulteti prejeli kar nekaj klicev partnerjev iz Velike Britanije, naj ne prekinjajo sodelovanja.

Starejši britanci so odločili odhod

Referendum je sicer jasno pokazal na razklanost britanske družbe po generacijski liniji in po geografskih. Kot je med drugim poudaril Mrak, je starejša generacija odločila o odhodu iz EU, volilci do 42 let so bili večinsko za to, da ostanejo v EU.

Brexit pomeni manjšo verjetnost za sprejetje trgovinskega aranžmaja z ZDA

Zmanjšanje skupnega trga, zmanjšanje teže EU v svetovni politiki ter sprememba odnosov v glasovanju so le nekatere od posledic izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, ki jih je izpostavil Mrak. Velika Britanija je na primer imela izrazito pomembno vlogo pri koncipiranju trgovinske politike. »Brexit pomeni manjšo verjetnost trgovinskega aranžmaja z ZDA,« ocenjuje.

Območje razpadanja?

Brez sprememb bosta EU in evro območje videni kot območje razpadanja na globalnem nivoju, še meni: "Mi morda mislimo, da temu ni tako, toda moja ocena je takšna."


Več iz teme: