(video) Najizvoznik 2016 je RLS Merilna tehnika

Čas branja: 1 min
30.06.2016  09:58  Dopolnjeno: 30.06.2016 09:59

RLS Merilna tehnika je svetovni prvak v tržni niši senzorjev za robotiko

(video) Najizvoznik 2016 je RLS Merilna tehnika

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
RLS Merilna tehnika dodaj
Janez Novak dodaj
RLS dodaj
Renishaw dodaj

Časnik Finance je na včerajšnji 3. konferenci slovenskih izvoznikov drugič podelil nagrado Zmagovalec slovenskega izvoza. Strokovno komisijo je prepričala družba RLS Merilna tehnika iz Komende, ki jo vodi njen ustanovitelj Janez Novak.

RLS navdušuje z inovativnostjo, ki jo zna dobro unovčiti ter dobrimi obeti za prihodnost. Je svetovni prvak v tržni niši senzorjev za robotiko.V RLS razvijajo, proizvajajo in prodajajo napredne senzorje pomika. To so zelo majhni izdelki, ki so potrebni za natančno premikanje majhnih in velikih naprav. Prav senzorji so tisti, katerih prodaja z razmahom najnovejših tehnologij oziroma interneta stvari in industrije 4.0 skokovito raste, in to priložnost RLS dobro izkorišča. Pri tem mu pomaga tudi partnerstvo s britansko družbo Renishaw, ki ji je Janez Novak leta 2000 prodal polovični delež podjetja. Tudi zato, ker imajo Britance odlične patentne pravnike. RLS je v nekaterih primerih pri rešitvah prvi na svetu in to prvenstvo je treba znati dokazati. RLS ima 15 mendarodno prijavljenih patentov.

Senzorji RLS so še v avtomobilih, letalih, sončnih in vetrnih elektrarnah, medicinskih napravah, bencinskih črpalkah ... Z njimi so denimo prepričali tudi danski Universal Robots, ki je prvi na svetu naredil kooperativnega robota.

Izjemne marže

Janez Novak je svojim poslom začel decembra leta 1989 v domači shrambi. S prijateljem sta izdelala tipalo za merjenje mesnatosti toplih svinjskih polovic, ki sta ga prodajala klavnicam. Od takrat se je v RLS spremnilo mnogo stvari, za živilsko industrijo denimo več ne delajo. Podjetje ima zdaj 115 zaposlenih, ki so v zadnjem poslovnem letu, ki se konča junija, ustvarili 13,8 milijona evrov prihodkov. RLS se ponaša z visoko dobičkonosnostjo prihodkov (EBIT marža - delež dobička iz poslovanja v prihodkih - je lani znašala 29 odstotkov) kot tudi sredstev (ROA - čisti dobiček na uporabljena sredstva - je znašal 30 odstotkov). Njihov zaposleni ustvari letno dvakrat več dodane vrednosti od slovenskega povprečja, lani 85 tisoč evrov.

Podrobneje o podjetju RLS in o njihovih načrtih si lahko v intervjuju z Janezom Novakom preberete v novi številki Managerja.

S čim so prepričali in kako je strokovna komisija izbrala zmagovalca pa si preberite v preostanku prispevka, ki smo ga na tem mestu zgolj deloma povzeli: (video) Najizvoznik 2016: Od tipala za merjenje svinjskih polovic do svetovnega prvaka pri senzorjih


Več iz teme: