Okoljski nagrajenci: kaj se jim dogaja, ko se ugasnejo luči

Čas branja: 2 min
15.07.2016  10:07  Dopolnjeno: 15.07.2016 10:08

Na letošnjem Okoljskem srečanju Financ bomo preverili, ali so nagrajeni okoljski projekti njihovim snovalcem prinesli tudi finančne koristi

Okoljski nagrajenci: kaj se jim dogaja, ko se ugasnejo luči

Obveščaj me o novih člankih:  
Boris Sučić dodaj
Institut Jožef Stefan dodaj
Domel dodaj
Elpa dodaj
BTC dodaj

Na tradicionalnem Okoljskem srečanju časnika Finance podeljujemo nagrade v kategorijah okolju prijazno podjetje, okolju prijazen izdelek, storitev oziroma postopek in mednarodno okoljsko partnerstvo. V prilogi Financ in na spletnih straneh portala Okolje in energija (oe.finance.si) vsakič predstavimo prijavljene projekte, še posebej pa finaliste in zmagovalce.Kaj pa se potem dogaja z nagrajenimi projekti, se je vprašal predsednik programskega sveta Okoljskega srečanja Boris Sučić, sicer vodja projektov na Centru za energetsko učinkovitost Instituta Jožefa Stefana: »Ob kandidaturi so zgodbe dobre. Strokovna komisija jim podeli nagrade. Zanima pa me, kako stvari delujejo v praksi leto ali še več po podelitvi. Ali dosegajo rezultate? So projekti in podjetja napredovali?«

Se je okoljska uspešnost izplačala?

Takšna je osnovna zamisel letošnjega Okoljskega srečanja, ki bo 10. novembra v Ljubljani. Sučić ne govori na pamet. Nekatere stvari je preveril, denimo po spletu. Podrobnosti ne izdaja, pravi pa: »Nekatere stvari so celo boljše, kot so v podjetjih pričakovali. Rad bi, da tudi drugi vidijo te projekte, da se dobra praksa razširi. Rad bi, da vidimo iz prve roke, kaj je nagrajencem pomenilo priznanje. Njihove zgodbe želimo razširiti in spodbuditi k prihodnjim prijavam še druga podjetja. Znanje je edina stvar, ki ob prenašanju na druge narašča. Vse drugo se zmanjšuje.«

Številni predavatelji na letošnjem srečanju bodo zato dosedanji dobitniki priznanj. »Upam, da bomo v pogovoru s predavatelji ugotovili, da se jim je okoljska uspešnost izplačala in da so njihova podjetja zaradi tega imela konkretno denarno korist,« pravi Sučić.

Dosedanji nagrajenci

Vseh nagrajencev ne bomo mogli predstaviti. Lahko pa se spomnimo, kdo je v zadnjih letih prejel okoljske nagrade Financ.

Leta 2009 je komisija v kategoriji okolju najbolj prijazen izdelek nagradila Jelovičino okno Jelovision in Seawayevo barko Green­line Hybrid 22.

Leta 2010 so dobili nagrade Domel za visoko učinkovit elektronsko komutiran motor za klimatske naprave, Elpa za tehnologijo Wonros v kategoriji okolju prijazen postopek in BTC v kategoriji okolju prijazno podjetje.

Leta 2011 smo nagrado za okolju prijazen izdelek podelili Jubovi notranji zidni barvi Jupol junior, za okolju prijazen postopek pa družbi Pavan ekologija za njihov postopek prečiščevanja odpadnih voda z vrhunskimi separatorji olja, voda in trdnih snovi.

Leta 2012 je komisija v kategoriji okolju prijazno podjetje podelila dve nagradi: podjetju Jub in podjetju Jelovica hiše, v kategoriji okolju prijazen izdelek pa je nagradila merilnik porabe vode JOS podjetja Joser.

Leta 2013 so bili prejemniki okoljskih nagrad Ljubljanske mlekarne za okolju prijazno podjetje, Ponika iz Šmarjeških Toplic za okolju prijazen postopek akvaponske pridelave hrane in Lajovic Tuba za okolju prijazen izdelek, tubo na bioosnovi.

Leta 2014 je nagrado v kategoriji okolju prijazen izdelek dobil Knauf Insulation za inovacijo za ozelenjevanje Urbanscape, v kategoriji okolju prijazen postopek Julon za razvoj procesa Econyl, v katerem reciklirajo ribiške mreže, v kategoriji okolju prijazno podjetje 2014 pa BSH Hišni aparati.

Lani sta Metal Ravne iz Slovenske industrije jekla in Petrol Energetikadobila nagrado za okolju prijazen postopek za projekt izkoriščanja odpadne toplote iz Metalove elektroobločne peči. Tudi v kategoriji okolju prijazen izdelek sta bila nagrajenca dva: JUB za Sistem Thermo, ki omogoča toplotno izolacijo prostorov z notranje strani, M Sora pa za leseno okno Wintherwax. HidriiAET iz Tolmina pa je šla nagrada za okolju prijazno podjetje.

Prispevek Boruta Hočevarja je bil 11.7. 2016 objavljen na portalu Okolje&Energija.