Poslovna konferenca Portorož: Odpravimo barikade!

Čas branja: 2 min
15.07.2016  10:57  Dopolnjeno: 20.07.2016 11:09

17. in 18. novembra letos bo v organizaciji Akademije Finance potekala že 18. Poslovna konferenca Portorož (PKP), osrednji gospodarski dogodek v državi, katerega programski vodja je prof.dr. Janez Prašnikar. V nadaljevanju objavljamo njegov uvodnik k letošnji PKP, v katerem napoveduje tokratne poudarke. 

Poslovna konferenca Portorož: Odpravimo barikade!

Obveščaj me o novih člankih:  

Bliža se 18. po vrsti. Poslovna konferenca Portorož (PKP). Na njej obravnavamo pomembna gospodarska vprašanja, ki zadevajo Slovenijo, regijo Balkan in širši svet. Začeli smo leta 1998 z vročo temo o privatizaciji (lastninjenju) slovenskih podjetij in nadaljevali z njihovo internacionalizacijo ter umeščanjem balkanske regije v svetovno gospodarstvo. Sledile so različne teme, kako izboljšati položaj v Evropski uniji in v globalnem okolju. Nato je prišlo do velike recesije. Ta je slovensko gospodarstvo in širšo regijo močno prizadela. Kako najti pot iz nje na ravni celotnega gospodarstva, podjetij in posameznikov? PKP je vedno aktualna in postreže z zanimivimi govorci in iskrivimi mislimi. Ima javnost, ki ji je mar in ki se odziva na strokovne izzive.

Kaj bo na vrsti letos? Velika recesija, ki ni navadna kriza, je pustila globoke sledi v delovanju gospodarstev in posameznikov ter družbe kot celote. Pustila jih je tudi v ekonomski stroki. Prevladujoče pojmovanje trga in konkurence kot nevidne roke, ki naj bi vodila v največjo blaginjo posameznikov in družbe, doživlja resne ugovore. Globalizacija, kakor jo razumemo danes, ne prinaša koristi vsem. Tudi več menjave ni nujno vedno koristno. Države v razvoju nimajo ene same poti v gospodarsko rast. Možnih je več, kar je svojevrsten izziv vladam posameznih držav, širšim ekonomskim skupnostim in mednarodnim organizacijam. Liberalizacija in privatizacija kot temeljna kamna tako imenovanega washingtonskega sporazuma že nekaj časa nista edina vodnika v državah v razvoju. Mit o tujih neposrednih naložbah kot gonilu gospodarske rasti je ogrožen z dogajanji v realnem gospodarstvu. Vpliv tujih neposrednih naložb na rast družbenega produkta v državah v razvoju je lahko ugoden, če je ob dani ceni denarja negativni učinek na apreciacijo tečaja in s tem na rast plačilnobilančnega deficita kompenziran s pozitivnim učinkom upadanja donosov na kapital in poglabljanja finančnih trgov. Lahko pa tuje neposredne naložbe zavijejo tudi v drugo smer. K ustvarjanju presežne rasti posojil in oblikovanju premoženjskih balonov ter v finančno krizo.

Sedanji svet označujeta visoka stopnja negotovosti in povečano tveganje. To ne pomeni, da se je treba potegniti vase in se postaviti za okope (barikade). Nasprotno. Ta čas kliče po tem, da se izpostavimo in osvobodimo predsodkov. Eden takih je, da je treba vedno predvsem (samo) misliti nase. Toda ni se mogoče skriti v lupino in čakati. Okoli nas je preveč ovir, ki jih je treba zaobiti. Nekdo je nekoč dejal: »Ne čakaj na državo, da bo poskrbela zate. Stori najprej sam kaj koristnega za njo.« Žal so sodobne elite s svojim delovanjem poskrbele, da le malo ljudi še verjame tej misli. Menim, da jo je treba spremeniti. Odpravimo barikade. V naših glavah in v naših dejanjih. Posamezniki in družbene skupine so suvereni toliko, kolikor dopuščajo drugim, da jih ne ovirajo pri tem, da naredijo kaj koristnega tudi za preostale družbene skupine in posameznike. Trdno sem prepričan, da se glavni govorci na letošnji PKP ravnajo po tem načelu. Vsak na svojem področju. Zato so tudi uspešni. Kaže jim prisluhniti.

Avtor uvodnika je prof. dr. Janez Prašnikar, programski vodja 18. Poslovne konference Portorož.

18. Poslovna konferenca Portorož bo potekala 17. in 18. novembra letos. Prijave so že mogoče na spletni strani konference, kjer boste izvedeli tudi več podrobnosti o posebnem poletnem popustu, ki velja do vključno 29. julija.