Odpadna industrijska toplota bo ogrevala tudi Koroško Belo

Čas branja: 1 min
02.09.2016  08:44  Dopolnjeno: 02.09.2016 08:50

Uporaba odpadne industrijske toplote se vse bolj širi. Lani so v družbi SIJ Metal Ravne začeli uporabljati odpadno toploto za ogrevanje mesta Ravne na Koroškem in zmagali na razpisu za okoljske nagrade Financ 2015. Pozimi so začeli uporabljati odpadno toploto družbe AquafilSLO za ogrevanje bazenov v vodnem mestu Atlantis v ljubljanskem BTC in zmagali na razpisu Financ za energetske nagrade 2016. Predvidoma prihodnje leto pa bodo začeli ogrevati Koroško Belo z odpadno toploto iz družbe SIJ Acroni. 

Odpadna industrijska toplota bo ogrevala tudi Koroško Belo

Obveščaj me o novih člankih:  

Kot je v svojem prispevku zapisal novinar in urednik Borut Hočevar, je začetek takšnega ogrevanja Koroške Bele, naselja pri Jesenicah, ki pomeni prvo fazo uporabe odpadne industrijske toplote iz SIJ Acronija, predviden v kurilni sezoni 2017–2018. Do takrat bo tudi sprejeta odločitev o izkoriščanju odpadne toplote za ogrevanje Jesenic, napovedujeta vodja energetike v skupini SIJ Samo Lečnik in Andrej Stušek, direktor družbe Enos, ki s toploto oskrbuje hčerinsko podjetje Enos OTE, koncesionarja za ogrevanje Jesenic in Koroške Bele.

Kje bodo odpadno toploto zajemali?

V že izvedenem idejnem projektu so v družbi SIJ Acroni predvideli tri vire industrijske odpadne toplote: elektroobločno peč (EOP), nov konverter AOD (argon oxygen decarburization oziroma razogljičenje z argonom in kisikom) za proizvodnjo specialnih jekel in potisno peč. 

Več o načrtovanem projektu si lahko preberete in ogledate v prispevku Boruta Hočevarja: (video) SIJ Acroni: industrijska toplota za ogrevanje Jesenic

Okoljske nagrade

Projekt uporaba odpadne toplote za ogrevanje mesta Ravne na Koroškem je med lanskimi prejemniki Okoljskega nagrade.Več o razpisu za Okoljske nagrade 2016 pa najdete na spletni strani Okoljskega srečanja: [www.okoljsko-srecanje.si] Rok za prijave je 14. oktober, dobitniki nagrad pa bodo znani do novembrskega Okoljskega srečanja.