Dobri plačni sistemi temeljijo na dosegljivih ciljih in upoštevajo želje prodajalcev – 2. del

Čas branja: 1 min
02.09.2016  11:34  Dopolnjeno: 02.09.2016 11:36

Pred seminarjem Plačevanje in nagrajevanje prodajnega osebja smo predavatelja dr. Davida Đukića prosili za 10 nasvetov v povezavi z nagrajevanjem prodajnega osebja. Prvih pet nasvetov smo z vami že delili, objavljamo še preostale, enako pomembne. 

Dobri plačni sistemi temeljijo na dosegljivih ciljih in upoštevajo želje prodajalcev – 2. del
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

  1. Značilnost dobrih plačnih sistemov je tudi ta, da temeljijo na ciljih, ki so dosegljivi. Tukaj velja pravilo 70 %. To pomeni, da mora v povprečnem obdobju vsaj 70 % prodajalcev doseči ali preseči zastavljene cilje.
  2. Sodobni plačni modeli spodbujajo timsko delo na takšen način, da vključujejo eno izmed oblik timske nagrade.
  3. Plačni sistem bo uspešno podpiral organizacijske cilje, če bo prilagojen željam prodajalcev. Pogosta želja prodajalcev je, da imajo čim manjšo variabilnost dohodkov. Variabilnost dohodkov prodajalcev najlažje zmanjšamo tako, da podaljšamo obdobja merjenja.
  4. Želje prodajalcev lahko upoštevamo tudi pri izplačilih nagrad. Če so nagrade relativno majhne, se lahko posvetujemo s prodajalci in jih izplačamo zgolj 4 krat na leto.
  5. Podjetja, ki se soočajo s sezonami (npr. v turizmu, gradbeništvu), imajo še dodaten izziv pri oblikovanju plačnega sistema za prodajalce. Uspešna podjetja v primeru sezon prilagodijo obdobja merjenja in plane na takšen način, da sezonska gibanja nimajo vpliva na višino dohodkov prodajalcev.

Preberite tudi prvih 5 nasvetov: »V maloprodaji je smotrno kot merilo uspešnosti uporabiti rezultate skrivnostnih nakupov«

Dr. David Đukić, direktor Inštituta za profesionalno prodajo, bo 29. septembra vodil seminar Plačevanje in nagrajevanje prodajnega osebja, na katerem bo poleg osnov finančnega nagrajevanja prodajnega osebja predstavil tudi načrtovanje sistema denarnega nagrajevanja.  Na seminar je še mogoča prijava, ugodnosti zgodnje prijave veljajo do 15. septembra.


Več iz teme: