(intervju) Maroša: »Razmere so izrazito kompleksne«

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
fmcg   dodaj
Mercator dodaj
Igor Maroša dodaj
Agrokor dodaj
AT Kearney dodaj
 
Čas branja: 2 min
09.09.2016  09:15  Dopolnjeno: 09.09.2016 11:59
Igor Maroša, izvršni direktor na področju strategije poslovanja v podjetju Agrokor, bo v svojem uvodu v konferenco Marketing in prodaja na policah podal celovito oceno razmer na trgu FMCG in izpostavil smernice za dolgoročni obstoj na slovenskem trgu. Zanimivo napoved vsebin, ki jih bo predstavil na konferenci, je podal skozi kratek intervju.
(intervju) Maroša: »Razmere so izrazito kompleksne«

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
fmcg   dodaj
Mercator dodaj
Igor Maroša dodaj
Agrokor dodaj
AT Kearney dodaj

Gospod Maroša, vaše predavanje je najavljeno kot »prvič v Sloveniji celovita ocena razmer v FMCG«. Nam lahko zaupate par iztočnic – kakšne so razmere v FMCG v Sloveniji?

Razmere so izrazito kompleksne. Kljub rasti BDP v Sloveniji, ni zaznana rast potrošnje FMCG dobrin, zaznana je rast trajnih dobrin. Hkrati imamo v Sloveniji eno najvišjih stopenj tako koncentracije največjih trgovcev kot števila trgovin na trgu, torej je trg trgovine FMCG izrazito konkurenčen na ne-rastočem trgu. Poleg tega pa na dobaviteljski strani prihaja do novih in novih ponudnikov, ki prihajajo na trg ali s širjenjem in prilagajanjem diskontnih trgovcev, razvojem novih linij trgovskih znamk pa tudi iz naslova koncentracije trgovine v regiji.

Koliko pa se te razmere razlikujejo od tistih drugod po Evropi?

V smislu strukture konkurence s stališča formatov trgovin in poslovnih modelov ne bistveno, se pa pomembno razlikujejo s stališča koncentracije trgovcev, števila trgovin in pa kupne moči prebivalstva.

V katerih ključnih točkah morajo zmagati igralci, ki se bodo na slovenskem trgu dolgoročno obdržali?

Po mojem mnenju so ključne točke naslednje: 1. močna blagovna znamka; 2. velikost; 3. inovativnost – ne zgolj proizvoda, ampak tudi blagovne znamke, marketinga, oskrbovalnih verig, podpore prodaji in ostalih elementov poslovanja; 4. osredotočenje ter 5. mednarodni doseg.

Lahko prosim pojasnite, zakaj velikost?

Pri velikosti gre (vsaj) za dve prednosti, ki jih prinaša. Prva je vprašanje relativne moči igralcev na trgu, sploh v pogajalskih procesih, seveda tudi v povezavi z močjo blagovnih znamk posameznih igralcev. Velikost pa prinaša tudi relativno gledano nižji strošek trženja na enoto proizvoda. Določeni stroški trženja oziroma nastopa na trgu so fiksni, manjši igralci si na primer težko privoščijo celovite trženjske kampanje za izgradnjo moči blagovne znamke.

Koliko/kdaj je »naše« pomembno v kontekstu pripadnosti trgovcu/dobavitelju?

"Naše" oziroma slovensko je na ravni higienika v smislu ponudbe kupcu. Tako država kot v zadnjih 5-ih letih trgovci in seveda tudi proizvajalci s(m)o poskrbeli, da ima potrošnik visoko stopnjo zaupanja do slovenskih proizvodov.

Koliko in v kakšnem smislu družbeni mediji spreminjajo področje FMCG v Sloveniji?

Družbeni mediji pomembno spreminjajo FMCG področje, pri čemer to ne velja več samo za mlajše generacije. Se pa igralci na trgu različno dobro znajdejo v tem novem okolju.

Gre za najmanj dve pomembni spremembi v strukturi komunikacije. V relaciji podjetje – kupec omogočajo hitrejšo in bolj fokusirano komunikacijo, kot to omogočajo klasični mediji. Prav tako družbeni mediji dosegajo kupce, ki jih klasični mediji manj zanimajo. Pomembna sprememba pa se dogaja tudi v odnosu kupec – kupec. Govorim o komunikaciji o nakupnih izkušnjah, ki jih kupci delijo med sabo. V primeru dobre izkušnje to pomeni odlično priložnost za podjetja, ki lahko to tudi stimulirajo, v primeru negativne izkušnje pa je to pomeni dodaten izziv za podjetje.

Mercator je prav poseben primer »najboljšega soseda«, ki je prešel v roke »sosedi«, vi pa ste to spremembo doživljali od blizu. Vas je pri tem karkoli presenetilo – na strani dobaviteljev in seveda kupcev?

Ne pretirano. Mercator je ena najbolj prepoznavnih, če ne najbolj prepoznavna blagovna znamka v Sloveniji in kot taka seveda predmet zanimanja vseh vrst deležnikov. Tako vrste odzivov kot intenzivnost odzivov so bili bolj ali manj pričakovani.

Kaj lahko rečete, da bo ključna misel, ki bo ostala v spominu slušateljem vašega predavanja?

Podjetja z jasno strategijo, osnovano na zgoraj naštetih 5-ih točkah, bodo lahko dolgoročneje uspešni. Ostali manj.

Igor Maroša, izvršni direktor na področju strategije poslovanja v podjetju Agrokor, ki je pred tem v Mercatorju kot član uprave skrbel za trgovino na drobno in na debelo, še pred tem pa delal v svetovalnem podjetju AT Kearney, bo uvodničar konference Marketing in prodaja na policah. Skozi predavanje “Razmere v FMCG postajajo izrazito kompleksne: kje je prihodnost in kako dosegati rast?” bo prvič predstavljena celovita ocena razmer na trgu FMCG, Maroša pa bo ponudil tudi smernice za dolgoročni obstoj. Celoten program konference, ki bo 6.oktobra letos, najdete na spletni strani dogodka.


Več iz teme: