Tomaž Vidic, Dars: Po hitri cesti proti Beli krajini se bi lahko vozili leta 2021

Čas branja: 1 min
15.09.2016  07:15  Dopolnjeno: 15.09.2016 10:51

Leta 2005 je bila za koroško hitro cesto napovedana zasaditev lopate leta 2008, pa še zdaj ni umeščena v prostor, je na Dolenjskem forumu Financ še izpostavil Vidic. 

Tomaž Vidic, Dars: Po hitri cesti proti Beli krajini se bi lahko vozili leta 2021

Obveščaj me o novih člankih:  

Na minulem Dolenjskem forumu Financ je predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic dejal, da težko napove natančno, kdaj se bo začela gradnja hitre ceste do Bele krajine. Dars zdaj pripravlja projektno dokumentacijo, drugo leto bodo začeli odkupovati zemljišča. V naslednjih letih bodo tekle vse aktivnosti vzporedno. Pri projektiranju se soočajo s podrobnostmi, kot je izvedba arhitekturnega načrta za most čez Krko. Za zdaj kaže, da bi lahko gradbeno dovoljenje lahko pridobili do konca leta 2018. V tem času bo zaprta tudi finančna konstrukcija in takrat lahko steče gradnja. Po hitri cesti od Novega mesta do Malin (18 kilometrov skupaj z 2,3 kilometri predora na Gorjancih) bi se lahko vozili leta 2021. Pozor: od razpisa za izvedbo gradnje do podpisa pogodbe zdaj v povprečju traja eno leto - skupaj z revizijskimi postopki. Vendar to ne pomeni, da bi lahko bila cesta takrat že končana - takrat bi bil prvi del, drugi del bi bil predvidoma 2026, torej čez deset let.

"Ko bomo začeli odkupovati zemljišča, bo več optimizma, kot ga je danes", je šef Darsa Tomaž Vidic povedal na dolenjskem forumu časnika Finance, ko je sporočil, da bo cesta do Bele krajine zgrajena šele čez približno deset let. Dodal je še informacijo, da je bila leta 2005 za koroško hitro cesto napovedana zasaditev lopate leta 2008, pa še zdaj ni umeščena v prostor.

Več o cesti do Bele krajine v prispevku Nataše Koražija: Kdaj bo nova cesta do Bele krajine?