Kaj moramo narediti, da bomo izkoristili več kot 4 milijarde nepovratnih sredstev?

Čas branja: 1 min
19.09.2016  18:42  Dopolnjeno: 20.09.2016 10:15

Izbrati pravi projekt za pravi razpis zahteva znanje.

Kaj moramo narediti, da bomo izkoristili več kot 4 milijarde nepovratnih sredstev?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Beno Stern dodaj
Stern dodaj

V evropskem finančnem okvirju 2014–2020 ima Slovenija na voljo 3,2 milijarde evrov za področje kohezije in približno milijardo za razvoj podeželja. Skupaj je to več kot štiri milijarde evrov na strani decentraliziranih programov, ki so na voljo za črpanje slovenskim podjetjem in institucijam.Pa jih bodo uspeli počrpati? Pomembno je, da se na prijave dobro pripravijo in pridobijo vsa ustrezna znanja. Že to, kako izbrati pravi projekt za pravi razpis, zahteva veliko znanja.

Podrobno in strokovno poznavanje področja

»Podrobno in strokovno moramo poznati področje, ki ga obravnavamo. Projektov vsebinsko ne morejo pripravljati laiki,« poudarja Beno Stern, eden izmed največjih strokovnjakov s področja učinkovitega pridobivanja nepovratnih sredstev EU pri nas in dodaja, da je natančno potrebno poznati tudi trenutno stanje področja, ki ga obravnavamo.

Povezava z izzivi, zaznanimi na ravni EU

»Potrebno je ozavestiti in do podrobnosti analizirati manjko/izzive na področju, ki ga obravnavate, še posebej pomembna pa je njihova povezava s problemi oziroma izzivi, ki so bili identificirani na ravni EU,« izpostavlja Stern, ki poudarja, da je potrebno opredeliti lastne predvidene ukrepe za reševanje identificiranih problemov in jih povezati s predvidenimi ukrepi evropskih politik.

Poznavanje projektov, ki jih EU sofinancira, in razpoložljivih virov financiranja

Verjetno kar prva točka pa je poznavanje ustreznih tipov projektov, ki jih EU sofinancira, ter poznavanje razpoložljivih virov financiranja različnih tipov projektov na različnih področjih delovanja in v različnih okoljih.

Črpanje sredstev se deli na centralizirano v Bruslju (tudi Luxembourg in Strasbourg) preko centraliziranih institucij EU in decentralizirano črpanje sredstev v državah članicah EU, pridruženih članicah ali kandidatkah, preko nacionalnih institucij, pojasnjuje Stern. Prav tako pa je decentralizirano črpanje sredstev možno preko mehanizma evropskega teritorialnega sodelovanja, pri katerem lahko slovenske organizacije sodelujejo v kar 13-tih čezmejnih, transnacionalnih in medregionalnih programih. Vsi instrumenti financiranja so navedeni tukaj: ec.europa.eu/budget/mff/programmes/index_en.cfm#territorial . Posamezni programi so dostopni organizacijam neposredno, drugi posredno preko pomoči državam za implementacijo evropskih politik.

 

Beno Stern, MBA, eden izmed največjih strokovnjakov s področja učinkovitega pridobivanja nepovratnih sredstev EU in projektnega menedžmenta evropskih projektov v Sloveniji, bo znanje glede uspešnih priprav projektov delil z udeleženci seminarja Kako do uspešne priprave evropskega projekta – administrativno, vsebinsko in finančno načrtovanje, ki bo potekal 28. septembra. Vse podrobnosti o vsebinah in prijavi najdete na spletni strani seminarja.

 


Več iz teme: