Odkljuknica finančnega načrta projekta, ki se poteguje za evropska sredstva

Čas branja: 1 min
23.09.2016  08:00

Kakovosten finančni načrt projekta je eden od temeljev uspešnega kandidiranja za nepovratna sredstva. Kako se ga je najbolje lotiti?

Odkljuknica finančnega načrta projekta, ki se poteguje za evropska sredstva

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Beno Stern dodaj
Evropska komisija dodaj
Stern dodaj

V prispevku 5 nasvetov za uspešno pridobitev financiranja je Beno Stern, eden izmed največjih strokovnjakov s področja učinkovitega pridobivanja nepovratnih sredstev EU pri nas, izpostavil tudi pomen dobro pripravljenega finančnega načrta.

Kako se je torej najbolje lotiti priprave finančnega plana?

Beno Stern izpostavlja tri ključne točke: »Najprej morate pripraviti podroben delovni načrt in imeti predvidene izvajalce posameznih nalog. Potem morate poznati upravičene in neupravičene stroške, ki jih predvideva razpisnik. Nenazadnje pa morate aktualno in izkustveno vrednotiti naloge skozi prizmo različnih oblik stroškov pri gradnji individualnega in kumulativnega projektnega proračuna.«

Ne ocenjujte preko palca ali pričakujte 'dobiček'

Evropska komisija je z novim finančnim okvirjem 2014-2020 uvedla tudi nekaj poenostavitev in debirokratizirala nekatere postopke pri prijavah na razpise. Finančni načrt projekta je velikokrat zelo poenostavljen in večinoma od prijavitelja zahteva opredelitev kumulativnih zneskov po projektnih partnerjih in kategorijah stroškov, ne zahteva pa dodatnega podrobnega razčlenjevanja proračuna po vseh projektnih nalogah.

Stern v tem kontekstu opozarja, da veliko prijaviteljev meni, da lahko finančni načrt ocenijo preko palca in poljubno zaokrožujejo številke ter pretiravajo v ocenah potrebnih stroškov. Prav tako nekateri prijavitelji še vedno menijo, da jim bo ob koncu projekta od prejete subvencije ostal kak 'dobiček' oz. presežek v prejetih sredstvih nad stroški projekta. "Prejeta evropska sredstva so le dopolnilo k lastnim sredstvom in nam pomagajo ustvarjati višjo konkurenčnost skozi razvoj in trženje inovativnih produktov in storitev, ki bodo šele z ustvarjanjem nove dodane vrednosti ustvarjala tudi dobiček podjetja in posledično prispevala tudi nove proračunske prihodke in s tem večala skupno blaginjo državljanov. Zato projektne finance načrtujmo preudarno in jih utemeljimo," poudarja Stern. 

Beno Stern, MBA, eden izmed največjih strokovnjakov s področja učinkovitega pridobivanja nepovratnih sredstev EU in projektnega menedžmenta evropskih projektov v Sloveniji, bo znanje glede uspešnih priprav projektov delil z udeleženci seminarja Kako do uspešne priprave evropskega projekta – administrativno, vsebinsko in finančno načrtovanje, ki bo potekal 28. septembra. Vse podrobnosti o vsebinah in prijavi najdete na spletni strani seminarja.


Več iz teme: