Podjetja, ki so zasnovala razvoj na tehnologijah, prijaznih do okolja

Čas branja: 1 min
20.09.2016  09:08  Dopolnjeno: 20.09.2016 09:28

Okoljske nagrade vsako leto podelimo najboljšim za projekte, ki vključujejo pravo mešanico okoljske učinkovitosti, inovativnosti in ekonomičnosti

Podjetja, ki so zasnovala razvoj na tehnologijah, prijaznih do okolja

Obveščaj me o novih člankih:  

»Okoljsko srečanje doživljam kot platformo za izmenjavo izkušenj in dobrih praks. Platforma s pozitivnim marketingom promovira sodelovanje med slovenskimi podjetji na področju okoljske odličnosti in tako neposredno spodbuja okoljske inovacije.«Tako pravi Boris Sučić, novi predsednik komisije za okoljske nagrade Časnika Finance. Kakšen je cilj nagrad? »Z nagrajevanjem in promocijo najboljših želimo spodobiti vse preostale, da začnejo v svojih organizacijah razmišljati o možnostih za izboljšave procesov in da se aktivneje vključijo v tok okoljske in energetske odličnosti. Čisto vsi dosedanji nagrajenci so utemeljili svoj razvoj na tehnologijah, prijaznih do okolja, skrbi za zaposlene in integriranosti v lokalno okolje.«

Podjetja, ki so za zgled

»Okoljske nagrade se vsako leto podelijo najboljšim podjetjem in organizacijam za projekte, ki vključujejo pravo mešanico okoljske učinkovitosti, inovativnosti in ekonomičnosti ter so lahko zgled drugim podjetjem ali organizacijam,« odgovarja Sučić. V Centru za energetsko učinkovitost na Institutu Jožefa Stefana je Sučić zaposlen kot vodja projektov, med drugim pa vodi tudi izobraževanje za energetske menedžerje po mednarodnem programu EUREM. Sučić je tudi predsednik programskega sveta Okoljskega srečanja Časnika Finance.

Kdo so drugi člani komisije

Poleg Sučića so člani komisije še Viktor Grilc s Kemijskega inštituta, dosedanji predsednik komisije in član strokovne komisije za izbor okoljskih poslovnih nagrad Evropske unije (EBAE), Peter NovakEnergotech, ki je med drugim tudi član usmerjevalnega komiteja za evropske okoljske nagrade EBAE, Vesna Vidič z Eko sklada, Antonija Božič Cerar z Gospodarske zbornice SlovenijeBoštjan Podkrajšek z Zavoda za varstvo pri delu in predstavnik Financ.

Prijave na razpis do 14. oktobra

Okoljske nagrade bomo podelili v treh kategorijah: okolju prijazno podjetje, okolju prijazen izdelek, postopek ali storitev in mednarodno okoljsko partnerstvo. Zmagovalci vseh kategorij se bodo lahko leta 2018 potegovali za nagrade evropske komisije European Bussines Awards for the Environment oziroma EBAE. Prijave zbiramo do 14. oktobra, podelili pa jih bomo skupaj z Eko skladom na tradicionalnem Okoljskem srečanju 15. novembra v Ljubljani.

Kako bo sestavljeno Okoljsko srečanje?

Predstavnik ministrstva za okolje in prostor bo na Okoljskem srečanju predstavil novosti na področju okoljske zakonodaje v Sloveniji in EU. Predstavnik ministrstva za infrastrukturo bo govoril o izzivih pri energetski učinkovitosti. Glavni poudarek bo na izkušnjah, ki jih bodo z nami delili slovenski gospodarstveniki s predstavitvijo svojih projektov. Predstavniki slovenske industrije pa bodo kritično spregovorili o tem, ali se pri nas proizvodnja do okolja prijaznih izdelkov resnično splača.

Članek je izšel v tiskani izdaji 20.09.2016, št. 182/2016 .