Kaj sprememba v povezavi z DDV na nepremičnine pomeni za vas?

Čas branja: 1 min
21.09.2016  08:58  Dopolnjeno: 21.09.2016 09:16

Od 1. januarja prihodnje leto bo potrebno pri vsaki storitvi, ki je kakorkoli povezana z nepremičnino, presoditi, ali je ta storitev toliko povezana z nepremičnino, da se zato obdavči v državi, kjer je nepremičnina. Kakšne posledice prinaša ta sprememba? 

Kaj sprememba v povezavi z DDV na nepremičnine pomeni za vas?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Tanja Urbanija dodaj
BDO dodaj

Novosti se nanašajo na storitve v povezavi z nepremičninami. Izvedbena Uredba Sveta EU št. 1042/2013 z dne 7. 10. 2013 se v delu, ki se nanaša na nepremičnine začne v Sloveniji neposredno uporabljati od 1. 1. 2017 dalje. To pomeni, da so določbe omenjene uredbe za nas zavezujoče, četudi zakon ali pravilnik ne spremenimo kaj dosti. Glavna novost bo v tem, da bo treba pri vsaki storitvi, ki je kakorkoli povezana z nepremičnino, presoditi ali je ta storitev toliko povezana z nepremičnino, da se zato obdavči v državi, kjer je nepremičnina.  

Po mnenju Tanje Urbanija, davčne svetovalke v mednarodni družbi BDO, ta sprememba pomeni, da bo DDV »pobrala« država, v kateri je nepremičnina, s katero so storitve povezane: »Če bom kot slovenski davčni zavezanec opravila storitve, ki se navezujejo na nepremičnino v drugi državi EU, bom morala preveriti, ali se moram v tej državi registrirati za DDV in začeti obračunavati DDV. Kar nekaj držav pozna mehanizem 'reverse charge' za ta primere in ga bodo tudi uporabili. S tem se precej zmanjša število DDV registracij s strani tujcev, ki jih je načelno težje nadzirati kot domače davčne zavezance.« 

Na primer?

Novost nam je Urbanija ponazorila tudi na primeru: Ste arhitekturni biro - slovenski davčni zavezanec in zavezanec za DDV. Dobili ste posel v Avstriji in za točno določeno lokacijo v Avstrijo naredite za naročnika načrte. Ker je izdelava teh načrtov za točno določeno lokacijo v Avstriji, bo storitev slovenskega arhitekturnega biroja obdavčena v Avstriji in bo moral slovenski arhitekturni biro preveriti, ali se mora v Avstriji registrirati za DDV.

Mehanizem 'Reverse charge'

In kaj je mehanizem 'reverse charge', ki zmanjšuje število DDV registracij s strani tujcev? Urbanija pojasnjuje: »Gre pravzaprav za samoobdavčitev, kar pomeni, da prejemnik, ki mora narediti samoobdavčitev, v DDV obračunu prikaže DDV, ki ga mora plačati, nato pa, če ima pravico do odbitka DDV, ta DDV istočasno odbije in likvidno gledano ne plača DDV-ja.«

 

30. septembra letos bo v organizaciji Akademije Finance potekal seminar Novosti pri DDV na nepremičnine od 1. januarja 2017 in vprašanja DDV v EU. Na njem bo Tanja Urbanija, davčna svetovalka v mednarodni družbi BDO z več ko 16-letnimi delovnimi izkušnjami in avtorica številnih strokovnih prispevkov doma in v tujini, ponudila konkretne odgovore na konkretna vprašanja računovodij, finančnikov, notranjih revizorjev, svetovalcev uprav, davčnih svetovalcev in komercialistov, ki načrtujejo izvedbo posla in so odgovorni za finančni vidik. Več podrobnosti najdete na spletni strani seminarja.


Več iz teme: