Odgovori na 3 najpogostejša vprašanja glede novosti pri DDV na nepremičnine

Čas branja: 1 min
22.09.2016  08:00  Dopolnjeno: 22.09.2016 08:17

Kje naj izvem, ali se moram registrirati za DDV v drugi državi, koliko to stane, in ali je to mogoče rešiti kako drugače, so tri najpogostejša vprašanja glede novosti pri DDV na nepremičnine, na katera je za Finance odgovorila davčna svetovalka Tanja Urbanija.

Odgovori na 3 najpogostejša vprašanja glede novosti pri DDV na nepremičnine

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Kje izvem, ali se moram registrirati?

Ko pridemo do točke, da moramo preveriti, ali se je potrebno registrirati za DDV v državi, kjer je nepremičnina, se takoj postavi vprašanje, kje naj to izvem. »Zagotovo to ni slovenski FURS, saj slednji ne pozna DDV zakonodaje države, v kateri je nepremičnina. Zato svetujemo strankam, da naj poiščejo nasvet pri svetovalcu, ki ima bodisi pisarne v drugih državah bodisi kontakte v drugih državah, saj le tako lahko izvemo, kakšna je DDV obravnava v drugi državi  - v EU ali izven EU,« svetuje Tanja Urbanija, davčna svetovalka v mednarodni družbi BDO.

Koliko stane?  

Cene za davčno svetovanje in DDV registracijo se lahko zelo razlikujejo od države do države. »Nekje v splošnem je okvirna cena za DDV registracijo v tujini v razponu med 500 in 2500 EUR,« ocenjuje Tanja Urbanija. Poleg stroška DDV registracije pa je treba preveriti še, kakšen bo strošek, povezan z oddajanjem DDV obračunov v drugi državi,  in koliko obračunov je treba oddati: »Nekatere države imajo za tujce,  podobno kot pri nas, mesečno poročanje, spet druge le kvartalno poročanje in nekatere imajo poleg rednega poročanja še letno poročanje, ki pomeni še eno dodatno poročilo in s tem povezane verjetno višje stroške. Tako pridemo do zaključka, da je treba preveriti koliko nam nek posel lahko "prinese", da ne bomo imeli na koncu višje stroške le zato, da bomo naredili vse tako, kot je treba,« opozarja Urbanija.

Lahko stvar rešim kako drugače?  

Seveda je eno najpogostejših vprašanj tudi, kakšne so moje druge možnosti. Enakovrednih alternativ pravzaprav ni. Urbanija pravi: »Zelo splošno povedano se lahko odločite, da ne izvedete storitve, ki se šteje za povezano z nepremičnino v tujini in se tako posledično izognete morebitni DDV registraciji in administraciji v tujini ter deluje le kot posrednik, medtem ko storitve izvede tujec iz države, v kateri je nepremičnina. »

 

30. septembra letos bo v organizaciji Akademije Finance potekal seminar Novosti pri DDV na nepremičnine od 1. januarja 2017 in vprašanja DDV v EU. Na njem bo Tanja Urbanija, davčna svetovalka v mednarodni družbi BDO z več ko 16-letnimi delovnimi izkušnjami in avtorica številnih strokovnih prispevkov doma in v tujini, ponudila konkretne odgovore na konkretna vprašanja računovodij, finančnikov, notranjih revizorjev, svetovalcev uprav, davčnih svetovalcev in komercialistov, ki načrtujejo izvedbo posla in so odgovorni za finančni vidik. Več podrobnosti najdete na spletni strani seminarja.


Več iz teme: