Kaj se lahko naučite od rojene zmagovalke

Čas branja: 2 min
24.10.2016  08:00

Trdo delo in vizionarsko vodenje kot nadgradnja talenta. To je recept za smučarske in poslovne uspehe smučarke Tine Maze, lanskoletne prejemnice nagrade Časnika Finance za posebne gospodarske dosežke.

Kaj se lahko naučite od rojene zmagovalke

Obveščaj me o novih člankih:  

»Niso samo neposredni gospodarstveniki ali menedžerji zaslužni za gospodarske dosežke, dosežke, ki nas bogatijo, tako gmotno kot tudi duhovno. Zaslužni za gospodarske zmage so lahko uspešni politiki, kulturniki in športniki. Tina Maze je legenda, Slovence je v letih, ko so premnogi ječali pod bremenom krize, tudi zdaj jih ni malo, razveseljevala, jim kot smučarska šampionka vlivala samozavest tedaj, ko smo to še kako potrebovali,« so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade Časnika Finance za posebne gospodarske dosežke 2015.

Tina Maze kot podjetnica

Nekoliko manj znano je, da je Tina Maze poleg smučarke tudi lastnica podjetja. Podjetje Tina Maze, agencija za promocijo, d. o. o., ima na bančnem računu 1,1 milijona evrov, je razvidno iz bilance, ki je objavljena na bazi AJPES. Po naši oceni je na podjetje prejemala nakazila poslovnih partnerjev in bonuse opremljevalcev, ne pa tudi tekmovalne nagrade. Ko je napovedala (začasni) umik iz smučarske karavane, smo ocenili, da se bo upokojila kot milijonarka. Ni pa Tina Maze edina športnica, ki je med kariero, pa tudi v tekmovalnem premoru, veliko zaslužila.

Tina Maze kot ambasadorka

»Ne bomo naštevali, kje vse je Tina Maze zmagovala in kje zmaguje. Statistiko si lahko preberete kjerkoli. Želimo se zahvaliti. Prav zaradi Tine Maze marsikdo Slovenijo pozna, marsikdo, ki za našo domovino sicer nikoli ne bi slišal. Tina Maze Slovenijo riše na svetovnem zemljevidu in je tako tudi naša izjemno pomembna ambasadorka. Resno lahko trdimo, da je slovenski izvoz to, kar je, tudi po njeni zaslugi,« so še zapisali v obrazložitvi.

»Zmagovanje me motivira«

Z leti se je vse težje motivirati za vrhunske rezultate, je na lanskoletni Poslovni konferenci Portorož povedala slovenska smučarska šampionka, ki se je prejšnji teden tudi uradno poslovila od tekmovalnega smučanja. »Toda, ko začutim, da lahko zmagam, to priložnost zagrabim, zmagovanje me motivira,« pravi Tina Maze.

Letošnjega dobitnika nagrade Časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu bomo spoznali 17. novembra na Poslovni konferenci Portorož.

Dosedanji nagrajenci so: Ivan Ribnikar, profesor na EF; Jože Stanič, nekdanji predsednik uprave Gorenja, France Bučar, prvi predsednik državnega zbora, Stojan Petrič, predsednik uprave Kolektorja, Milan Kučan, nekdanji predsednik republike, Slavko Avsenik, glasbenik, Jože Colarič, predsednik uprave Krke, Vojko Čok, predsednik uprave Banke Koper, Janez Škrabec, glavni direktor Riko, Spomenka Hribar, filozofinja, Sandi Češko, predsednik uprave podjetja Studio Moderna, Štefan Hoyer, predsednik uprave Skupine Jub, Ivo Boscarol, direktor Pipistrela, Aleksander Zalaznik, Danfoss Trata, Melita Ferlež, Henkel Maribor, Jožica Rejec in Štefan Bertoncelj iz Domela, zadnja prejemnica nagrade pa je bila Tina Maze.