P2P komunikacijo morajo tržniki čuvati in jo negovati

Čas branja: 3 min
24.10.2016  08:00

Univerzalna kategorija najboljših marketinških orodij ni mogoča ne zdaj ne v prihodnosti, je prepričana prof. dr. Vesna Babić Hodović z Ekonomske fakultete Sarajevo, govornica letošnjega Marketing Summita Sarajevo.

P2P komunikacijo morajo tržniki čuvati in jo negovati

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Marketing Summit Sarajevo letos poteka pod naslovom Marketing 2020: Postanite mojstri obvladovanja tehnologije in vsebine za odlično uporabniško izkušnjo. V tem kontekstu bo prof. dr. Vesna Babić Hodović z Ekonomske fakuletete Sarajevo predstavila svoj izbor najboljših primerov marketinga, spregovorila o „najboljših“  marketinških orodjih in podala nekaj smernic, kako se dvigniti na višjo raven. V „predogled“ nam je ponudila nekaj zanimivih odgovorov.  

Katera so po vašem mnenju trenutno najboljša marketinška orodja?

Mislim, da univerzalna kategorija najboljših marketinških orodij ni mogoča ne zdaj ne v prihodnosti. Njihova učinkovitost je predvsem odvisna od zastavljenih ciljev, kar nas vrača na področje tradicionalnega marketinga.

Če torej podjetja želijo povečati zavedanje znamke ali zavedanje o lansiranju novih izdelkov/storitev, namenjenih mlajši populaciji (generaciji Y/Milenijci), potem so vsekakor najučinkovitejša ter hkrati najboljša orodja, osnovana na družbenih omrežjih in digitalnih platformah.

Če pa je primarnil cilj povečanje prodaje določenih izdelkov ali storitev, potem bo strategija posluževanja različnih online in offline kanalov v fokusu tržnikov, ki bodo vzporedno z umeščanjem informacij na družbenih omrežjih in/ali v elektronskih medijih organizirali različne dogodke in/ali akcije v realnem svetu in tako animirali potencialne kupce, da preizkusijo, aktualne pa, da povečajo obseg nakupa ali raven aktivne podpore podjetju.

Content experience /Content marketing oziroma vsebinski marketing je v zadnjih letih izjemno prisoten in precej uspešnejši v odnosu do tradicionalnih marketinških instrumentov. V tem primeru je poudarek na vsebini, ki jo podajate, in ki mora biti usklajena s ciljno skupino kupcev in uporabnikov.

 Kakšna marketinška orodja priporočate za prihodnost?

Dejsto je, da se bodo navedeni trendi nadaljevali še kar nekaj časa, a potrebno bo delovati tudi v smeri zmanjšanja težav in izzivov, s katerimi se soočajo.

Družbena omrežja bodo še naprej pomembno prisotna, a jih je potrebno profilirati glede na interese ciljne populacije. Glede na izredno veliko število informacij, ki smo jih izpostavljeni, je neizbežno usmerjanje/kanaliziranje sporočil, ki jih tržniki pošiljajo, da bi se povečala verjetnost njihovega sprejema. Pa tudi sledilci družbenih omrežij (prijatelji) se bodo menjali in sčasoma vse bolj osredotočali na določene vsebine, s tem pa tudi na sorodne vire informacij.

Komuniciranje in ponudbo skozi več kanalov (multichannels) je potrebno integrirati v tim. omnichannels, oziroma ustvariti edinstveno sporočilo, ki se sinhronizirano in zelo pogosto istočasno pošilja preko različnih medijev. Raven razvoja tehnologije omogoča uporabo interaktivnih portalov in zaslonov, ki lahko skrenirajo mimoidoče in avtomatski približno „skicirajo“ njihov uporabniški profil. Z integriranjem medijev in sinhronizacijo kanalov, tj. s strategijo omnichannels bi to pomenilo avtomatsko pošiljanje SMS sporočila in aktiviranje informacij na mobilnem telefonu mimoidočega o tem, kjer se nahaja najbližje prodajni mesto podjetja, ki je postavilo tak portal. Na tem prodajnem mestu bi se kupec soočil z okolje in drugimi komunikacijskimi instrumenti, ki bi naddaljevali „začeto zgodbo“.

P2P komunikacija  kot osebna komunikacija med dvema osebama v realnem svetu ali kot „pear to pear“ komunikacija v virtualnem svetu med pripadniki iste profesionalne ali socialne skupine mora biti še naprej prisotna. Nje ni mogoče obiti pri grajenju medsebojnega zaupanja pa tudi pri ustvarjanju osnove za širitev pozitivne ustne 'propagande'. Še naprej ostaja najkredibilnejši vir informacij za nove kupce in nove uporabnike izdelkov in storitev, zato jo morajo tržniki čuvati in negovati.

BH-poz-5809e0e77f483-5809e0e77f8dc.png

Lahko z nami delite kak primer, na katerem učite marketinške strokovnjake?

 Kot primer inovativnosti, ki je lahko način za izboljšanje realne uporabniške izkušnje ali celo navdušenja uporabnikov pogosto navajam zanimive primere fizičnega okolja, ki ga banke uporabljajo zato, da bi interakcijo klientov naredile čim bolj prijetno, oz. za ustvarjanje specifične vrste poziva. Ameriška TD banka aktivno promovira stališče, da so hišni ljubimci (v njihovem primeru psi) dobrodošli v njihovih poslovalnicah. Lastnike vabijo, da s seboj pripeljejo svojega psa, da bi ga v poslovalnici razvajali. Danska Max banka je poslovalnice uredila po principu Max Cafe, v katerem lahko „stranke popijejo kavo, se pogovorijo z vodstvom poslovalnice in hkrati vidijo, kakšne storitve jim banka nudi“.

Po drugi strani pa razpravljamo tudi o negativnih primerih situacij, v katerih zapsolene v bankah nagrajujejo glede na število „prodanih storitev“, izdanih plačilnih ali kreditnih kartic, pri tem pa se ne upošteva koriščenje in promet po izdanih karticah, kot v primeru ameriške Hilltop National Bank. V želji povečati število uporabnikov so stimulirali zaposlene, da sklenejo kar največ varčevalnih pogodb in izdajo čim več kartic. Ker je bil promet po karticah minimalen, stimulacija zaposlenim pa izplačana glede na število novih uporabnikov, je banka izgubljala denar, namesto da bi „zaslužila“ in povečala dobiček. Analiza rezultatov je pokazala, da je to de facto prodajno orientacijo banke potrebno takoj zaključiti.

Katere so glavne značilnosti odličnih marketinških zgodb?

Marketinške zgodbe so odlične, ko izpolnijo svojo vlogo, torej takrat, ko se uspejo „dotakniti“ ciljne javnosti, kreirajo čustveno vez, ki se mora zaključiti z ustvarjanjem medosebnih odnosov (podjetje in ciljna javnost pa tudi člani ciljen javnosti medsebojno) pa tudi z različnimi oblikami vedenja – od „zagovarjanja“ določenih idej, podpore pobudam, pa do vključevanja v akcije ali nakup določenih izdelkov. Ker pa se danes vse več „pripoveduje v marketingu“, je vse težje „zainteresirati nekoga za dobro zgodbo“. Verjetnost uspešnega rezultata marketinških zgodb se povečuje s sposobnostjo podjetja, da člane ciljne skupine „nagradi“ za čas, ki ga vložijo v „branje zgodbe“. Enostavno bi to pomenilo edukacijo/prenos informacij ob zabavi (edutainment), ker bodo takrat poslušalci najbolj pripravljeni, da informacije „sprejmejo“ in se angažirajo v procesu njihovega nadaljnjega širjenja.

sponzorska-pasica-MMS-1000-p-HR-5809e0bf2e359-5809e0bf2edde.jpg


Več iz teme: