Že 11-krat spremenjeni zakon še vedno ne določa rokov

Čas branja: 1 min
08.11.2016  09:13  Dopolnjeno: 08.11.2016 09:14

Postopek izvršbe ureja Zakon o izvršbi, ki je bil v kratki zgodovini samostojne Slovenije že kar enajstkrat spremenjen, po prepričanju dr. Anite Napotnik pa je še vedno zastarel pomanjkljiv in neučinkovit. 

Že 11-krat spremenjeni zakon še vedno ne določa rokov

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Zakaj je bil Zakon o izvršbi spremenjen že kar 11-krat in je hkrati prepotreben novih sprememb, smo povprašali dr. Anito Napotnik, odvetnico, ki se že vrsto let ukvarja z nepremičninami ter zastopa tako upnike kot dolžnike, in predavateljico na novembrskem seminarju Kakšne so pasti nepremičnin v postopkih izvršbe?

»Spremembe  so bile naravnane k temu, da se  postopek pospeši  in poenostavi, a upniki še vedno predolgo čakajo na plačilo. Izvršilni postopek je razdeljen na več faz, v vseh pa je odločilna vloga sodišča. Mislim, da je velika pomanjkljivost  zakona (med drugim) tudi to, da nima določbe, ki bi sodišču določala rok, v katerem naj opravi določeno dejanje. Tako lahko mine tudi več mesecev od takrat, ko je sodišče izdalo sklep o vrednosti nepremičnine pa do prve dražbe«, pravi Napotnikova.

 

Celoten intervju z dr. Anito Napotnik si lahko preberete tule.


Več iz teme: