Služnost ali najemno razmerje z nakupom nepremičnine v izvršbi ne preneha

Čas branja: 1 min
16.11.2016  08:00
Če želi novi lastnik nepremičnine, kupljene v postopku izvršbe, izseliti najemnika,  mora sprožiti sodne postopke in kriti sodne stroške, celoten postopek pa lahko traja tudi več kot dve leti.
Služnost ali najemno razmerje z nakupom nepremičnine v izvršbi ne preneha

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Načeloma je nakup nepremičnine v postopku izvršbe varen nakup. Šteje se, da je kupec kupil nepremičnino, ki je bremen prosta. Kdaj pa to ni varen nakup oz. na kaj je potrebno biti pozoren?

»Lahko je nepremičnina obremenjena s kakšno stvarno pravico npr. služnost poti, služnost stanovanja. Te pravice, če so bile pridobljene pred  izvršbo, ne prenehajo. Prav tako ne preneha najemno razmerje, kupec postane najemodajalec. Kdor kupuje na dražbi stanovanjsko hiši, v kateri dolžnik stanuje, mora računati s tem, da ima dolžnik pravico še tri leta bivati v prodani hiši ali stanovanju«, opozarja dr. Anita Napotnik, odvetnica, ki se že vrsto let ukvarja z nepremičninami ter zastopa tako upnike kot dolžnike, in predavateljica na decembrskem seminarju Kakšne so pasti nepremičnin v postopkih izvršbe?

Dodaja, da lahko postopek izselitve najemnika traja tudi več kot dve leti: »Če želi lastnik nepremičnine izseliti najemnika,  mora sprožiti sodne postopke in seveda kriti te stroške.  Najprej mora vložiti tožbo na izselitev. Čeprav naj bi se te zadeve reševale prednostno, lahko ta postopek traja vsaj leto ali več. Ko ima lastnik v rokah pravnomočno sodbo, in če se najemnik ne izseli sam,  mora vložiti izvršbo. Tudi ta postopek lahko traja vsaj leto dni in tudi v zvezi s tem postopkom mora lastnik kriti stroške. Lastnik je sicer upravičen do povračila teh stroškov, a običajno jih dolžniki ne plačajo prostovoljno in izvršba se nadaljuje.«

Celoten intervju z dr. Anito Napotnik si lahko preberete tule.


Več iz teme: