Brez pravih virov financiranja je lahko tudi potencial podjetja izgubljen

Čas branja: 3 min
02.12.2016  09:48
Slovenski podjetniški sklad (SPS) je javna finančna institucija Republike Slovenije, ustanovljena z namenom dostopa mikro, malim in srednje velikim podjetjem do ugodnih finančnih virov na trgu.
Brez pravih virov financiranja je lahko tudi potencial podjetja izgubljen
Foto: Kritchanut

Obveščaj me o novih člankih:  

Lažje do finančnih virov tudi v letu 2017

Ker so mikro, mala in sredne velika podjetja izredno pomembna za uspešnost slovenskega gospodarstva, SPS zanje pripravlja številne mehanizme podpore, ki jim bo omogočil lažji ter bolj preprost dostop do finančnih virov tudi v letu 2017.

Z zagonskimi spodbudami, semenskim in tveganim kapitalom, mikrokrediti ter garancijami bo tudi v prihajajočem letu pomagal podjetjem v vseh fazah delovanja predvsem s ciljem razvoja poslovnih aktivnosti, kot so zagon podjetja, lasten razvoj in inovativnost, hitra globalna rast, družbeno koristni proizvodi in storitve, kreativne industrije, prenova poslovnega modela, prenosu lastništva med generacijami in podobno.

Koliko finančnih sredstev bo SPS ponudil podjetjem v letu 2017?

V letu 2017 bo SPS skupno razpisal:

  • okoli 120 mio EUR različnih finančnih spodbud
  • in na ta način podprl okoli 1200 projektov

Največji delež, kar okoli 80 odstotkov spodbud, bo tudi v letu 2017 podjetjem na voljo v obliki garancij za zavarovanje bančnih kreditov, kar bo podjetjem, ki sama ne bodo imela zadostnih jamstev za zavarovanje bančnega kredita omogočilo hitrejšo, lažjo ter cenejšo pridobitev bančnih posojil. Ostalih 20 % pa bodo lahko podjetja prejela v obliki ostalih finančnih linij:

  • mikrokreditov, ki bodo na voljo podjetjem za hitro kreditiranje manjših likvidnostnih težav, mikroposojila bodo deležna tudi podjetja na problemskih območjih,
  • zagonskih spodbud, ki bodo namenjene ustanovitvi inovativnih mladih podjetij, ustanovitvi mladih podjetij na problemskih območjih ter ustanovitvi podjetij, ki se ukvarjajo z rabo lesa, 
  • ponovno pa se tudi načrtuje finančna podpora s semenskim kapitalom, ki mladim podjetjem v obliki konvertibilnih posojil in kapitalskih vložkov omogoča hitrejši in lažji vstop ter širitev na trgu.

Mlada podjetja bodo pri nekaterih produktih deležna še dodatne vsebinske podpore ali t.i. »SPS DVOJČEK«

Pri produktih P2, SK75 in SK200, ki so namenjeni inovativnim start up podjetjem v začetnih fazah razvoja bo SPS tudi v letu 2017 finančno podporo nadgradil še z dodatnimi aktivnostmi v  obliki vsebinske podpore. Finančni produkti bodo tudi v letu 2017 nadgrajeni s »pospeševalniškim programom« (izobraževanje oz. usposabljanje z vsebinami iz različnih področij poslovanja podjetij (npr. marketing, organizacija, design, produktni razvoj, finance itd.) kar bo posledično povečevalo uspešnost izvedenih investicij, mentoriranjem s strani uspešnih start-up mentorjev ter dogodki namenjenimi mreženju in predstavljanju potencialnim investitorjem. Kot vedno pa bo pred-selekcijski postopek za produkt P2 (spodbude za zagon inovativnih podjetij) tradicionalno povezan s tekmovanjem Start:up Slovenija (izbor start-up podjetja leta).

Slika: Faznost finančnih produktov v letu 2017 

    Dodatne informacije so uporabnikom na voljo preko: