3 uspešne podjetniške zgodbe – od vzmetnic do dronov

Čas branja: 1 min
09.12.2016  09:12  Dopolnjeno: 09.12.2016 09:15
Katere podjetniške zgodbe so bile na letošnjih regionalnih forumih Financ še posebej zanimive
3 uspešne podjetniške zgodbe – od vzmetnic do dronov
Rok Lozej iz podjetja Meblo INT (levo), Tomaž Izak iz podjetja Modri planet in Uroš Zupanc iz podjetja ZUJA so bili na Podjetniškem forumu posebej nagrajeni za svoje podjetniške zgodbe.
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Meblo dodaj
Rok Lozej dodaj
Jana Zupanc dodaj

Na regionalnih forumih Časnika Finance smo letos predstavili 21 uspeš­nih podjetniških zgodb, od gojišč školjk, proizvajalcev ojačevalcev zvoka, proizvajalcev stavbnega pohištva do sistemov, ki opozarjajo na nevarnost trka na cesti.

Na Podjetniškem forumu, ki smo ga organizirale Finance, pa smo poudarili in posebna priznanja podelili tistim trem zgodbam, ki so še posebej zanimive in seveda poslovno uspešne.

Meblovi jogiji v luksuznih hotelih

Na Goriškem forumu smo predstavili zgodbo Mebla INT. Podjetje je lastnik znamke Jogi, ene redkih generičnih slovenskih blagovnih znamk. Z 22 zaposlenimi je največji slovenski proizvajalec ležišč in oblazinjenih postelj. Petino svoje proizvodnje izvozijo, od tega je večina za opremo nastanitvenih objektov. Njihovi izdelki so v nekaterih najprestiž­nejših ljubljanskih hotelih, vse več jih je tudi v hotelih na Hrvaškem. Lani so prodali za slaba dva milijona evrov izdelkov. Pri poslu z vzmetnicami je pomembna poštenost do kupcev, razlaga direktor družbe Rok Lozej. »Nekateri proizvajalci govorijo o stoodstotno naravnem lateksu, čeprav takšen material pri ležiščih ne obstaja.«

Z digitalizacijo do učinkovitejšega krojenja

V Sloveniji je mogoče uspeti tudi v tekstilni industriji, dokazuje družinsko podjetje ZUJA iz Mavčič pri Kranju, ki smo ga predstavili na Gorenjskem forumu. Podjetje sta zagnala zakonca Zupanc leta 1991. Sprva so šivali po meri, hkrati pa razvijali spodnje perilo, čeprav »o spodnjem perilu sprva nisem vedela prav ničesar«, se spominja Jana Zupanc. Z digitalizacijo so poslovanje ra­cionalizirali. Za krojenje, pripravo razreza in razrez blaga so včasih porabili tudi do pet ur, z računalnikom pa takšno delo opravijo v pol ure, pa še izkoristek je boljši za desetino.

Iz Pomurja med najuspešnejše na svojem področju

Podjetje Modri planet, ki smo ga predstavili na Pomurskem forumu, sodi med tri najpomembnejše globalne ponudnike programske opreme za podporo geodetskim storitvam 3Dsurvey. Trije geodeti so pred šestimi leti kupili enega prvih letalnikov v Sloveniji in ga začeli preizkušati. Po nekaj mesecih so začeli z njim opravljati storitve. Med drugim so slikali teren, izdelovali ortofoto načrte, računali volumne materiala. Hkrati so razvijali programsko opremo 3Dsurvey. Po treh letih je bila pripravljena za prodajo na trgu in danes je ta program njihov glavni izdelek.

 

Članek je izšel v tiskani izdaji 08.12.2016, št. 237/2016 .


Več iz teme: