Ali lahko Furs razkrije vaše račune?

Čas branja: 2 min
06.03.2017  17:56
Letos se začne za večino držav OECD avtomatična izmenjava podatkov o računih v tujini. Kakšna so nova pravila igre?
Ali lahko Furs razkrije vaše račune?
Foto: Vimvertigo

Obveščaj me o novih člankih:  

Če ima vaš poslovni subjekt v tujini odprt račun, so podatki o njem javni. Tako kot to velja za račune doma. Drugače je, če imate račun v tujini odprt kot fizična oseba. Takrat so ti podatki davčna tajnost in niso javno objavljeni.

Niso pa računi v tujini edine izjeme. Kot v svojem prispevku Kdaj lahko Furs razkrije vaše davčne tajnosti? piše Špela Mikuš, je teh še nekaj, določa pa jih zakon o davčnem postopku. Te so:

  • javna objava zavezancev, ki ne predlagajo obračunov davčnega odtegljaja, in neplačnikov davkov;
  • javna objava zavezancev za DDV;
  • javna objava podatkov o zavezancih, ki jim je po uradni dolžnosti prenehala identifikacija za namene DDV. 

Furs lahko tudi osebi, ki dokaže, da je stranka ali je udeležena v upravnem postopku oziroma v postopku pred sodiščem, razkrije določene podatke. To so davčna številka, ime, prebivališče pa tudi podatki o znesku plačanih, neplačanih ali preveč plačanih davkih, odloženem in obročnem plačilu, o predloženem davčnem obračunu ali napovedi.

Furs vam lahko dopolni tudi podatke, ki jih razkrivate v medijih: Kot piše v zakonu o davčnem postopku, »če zavezanec za davek sam v medijih nepopolno oziroma enostransko razkrije podatke, ki so davčna tajnost, lahko davčni organ celovito razkrije podatke o davčni zadevi.«

Preberite celoten prispevek Špele Mikuš z naslovom Kdaj lahko Furs razkrije vaše davčne tajnosti?