13 primerov, pri katerih inšpektorji posumijo, da je nekaj narobe

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
09.03.2017  10:00
Katere so najbolj sumljive poteze, zaradi katerih vas bodo inšpektorji bolj verjetno preverili?
13 primerov, pri katerih inšpektorji posumijo, da je nekaj narobe

Obveščaj me o novih člankih:  

V prispevku Kdaj davčni inšpektorji zastrižejo z ušesi in vas počastijo s pregledom Tanja Smrekar navaja 13 tipičnih primerov, v katerih inšpektorji posumijo, da je pri vas lahko nekaj hudo narobe, in sicer: 

1. Zbiratelji računov, »prijatelji«, sosedje in stranke: Prijavijo vas lahko »prijatelji«, sosedi, stranke – tudi prek akcij zbiranja računov, ki jih potem pošljejo na Furs

2. Nizka plača pa ferrari: Denimo kupite zelo drago stanovanje, pa prijavljate nizke dohodke. Lahko seveda davkariji rečete, da vam je denar zapustila babica v sefu, a to ne bo dovolj. Kar na besedo vam ne bodo verjeli.

3. Polagate in dvigujete gotovino? Če denimo premožnejši posameznik dvigne večjo količino denarja, del tega porabi, preostanek pa spet položi na transakcijski račun na banki, bo lahko imel težave s Fursom. Še posebej, če to naredi večkrat. 

4. Skrivalnice prek samoprijave: Več o tem si lahko preberete tule

5. Računi v tujini: Imate račun v tujini? Večina držav članic OECD, vključno s Slovenijo, bo začela svojim davčnim kolegom v tujini avtomatično pošiljati podatke o bančnih računih in obrestih septembra letos. Torej, če imate račun v tujini in obresti ne prijavite slovenski davkariji in tukaj ne plačate davke, ste utajevalec. 

6. Sezonske specialitete: V odvisnosti od sezone so bolj »zanimive« različne dejavnosti. Denimo okoli praznikov sejmi, ob menjavah pnevmatik vulkanizerji, poleti pa lahko inšpektorje pričakujete na počitniških stojnicah pa raznih veselicah.

7. Visoki potni stroški: So plače, ki jih prikazujete v bilancah (tako espeji kot družbe) nizke, hkrati pa imate veliko potnih stroškov? Poleg tega po možnosti sploh nimate dejavnosti, ki bi zahtevala veliko poti? Davkarji bodo vedeli: zaposlene izplačujete prek potnih stroškov, ki niso obdavčeni. Davki in globa seveda sledijo.

8. Dva zaposlena, pa deset računalnikov: Davkarija vas bo preverila tudi, če odbijate veliko stroškov. 

9. Študentske napotnice: Inšpektorji bodo pozorni tudi, če najemate veliko študentov. 

10. Transferne cene: Davkarija vse bolj preverja tudi transferne cene (običajno med matično družbo v tujini in odvisno tukaj). 

11. Sistemske utaje, motorna vozila in DDV: Davkarija je bila posebej pozorna zlasti na utaje DDV pri trgovcih z motornimi vozili (in je še). Osnovni model goljufije je ponarejen račun, ki se glasi na fizično osebo.

12. Brskanje po spletu: od oddajanja sob do prodaje »na šverc«: Inšpektorji naj bi bili tudi čedalje bolj vešči brskanja po spletu. 

13. Davčne oaze: Ves čas imajo pred očmi tudi posle, nakazila v tujino. Predvsem, če gre za davčno prijaznejše države, davčne oaze. 

Več podrobnosti najdete v prispevku Tanje Smrekar, ki ga zgoraj povzemamo, z naslovom Kdaj davčni inšpektorji zastrižejo z ušesi in vas počastijo s pregledom?