Kakšni so evropski trendi in rešitve pri izkoriščanju odvečne toplote

Čas branja: 1 min
09.03.2017  08:56  Dopolnjeno: 09.03.2017 09:01
Hussum Jouhara z londonske Univerze Brunel bo na aprilskih Dnevih energetikov odgovoril na več izzivov pri izkoriščanju odvečne toplote v industrijskih procesih.
Kakšni so evropski trendi in rešitve pri izkoriščanju odvečne toplote

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Jouhara bo predstavil inovativno oblikovanje prenosnikov toplote za uporabo v sistemih za izkoriščanje odvečne toplote. V predavanje bo vključil primere njihove praktične uporabe in jih tudi ekonomsko analiziral.

Hussam Jouhara je izredni profesor na Univerzi Brunel v Londonu. Od pridobitve doktorskega naziva na Univerzi v Manchestru leta 2004 deluje v akademskem okolju in v gospodarstvu v Veliki Britaniji in drugod po Evropi. Z neposredno podporo nacionalnih in mednarodnih industrijskih partnerjev je razvil obsežno strokovno znanje na področju uporabnih raziskav, povezanih z energijo.

Jouhara je strokovnjak za oblikovanje in izdelavo različnih vrst prenosnikov toplote, tudi cevnih, za uporabo pri nizkih, srednjih in visokih temperaturah od minus 170  do 1.500  stopinj Celzija. Za financiranje raziskav je kot glavni ali sodelujoči raziskovalec zbral več kot 5,4 milijona funtov. Pridobil jih je pri različnih raziskovalnih svetih v Veliki Britaniji in v drugih državah EU ter od britanskih, evropskih in mednarodnih industrijskih partnerjev.

Rezultati Jouharovega dela vključujejo 24 inovativnih industrijskih prenosnikov toplote za nadzorovane hladilne oziroma ogrevalne sisteme, izkoriščanje sončne energije, sisteme za izrabo odvečne toplote, ravnanje z odpadki in proizvodnjo biomase, enote za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo (HVAC), kriogensko hlajenje oziroma ohranjanje in za živilsko industrijo. Sisteme uporabljajo podjetja različnih velikosti po vsem svetu.

Dnevi energetikov, tradicionalno in najpomembnejše srečanje slovenskih energetikov, bodo 11. in 12. aprila v Portorožu. Naslov letošnjega srečanja je Čista energija za vse – utopija ali že realnost? Program vključuje predavanja številnih tujih in domačih strokovnjakov in predstavitev primerov dobrih praks pri upravljanju z energijo. 

Prispevek Boruta Hočevarja je bil prvič objavljen 2.2.2017 na portalu oe.finance.si


Več iz teme: