Goodyear razkril prvo konceptno pnevmatiko z umetno inteligenco

Čas branja: 1 min
16.03.2017  10:51
Goodyear je najnovejši konceptni pnevmatiki Eagle 360 Urban, namenjeni vozilom prihodnosti, vgradil umetno inteligenco. S pomočjo 3D-tiska izdelana pnevmatika v obliki krogle bo tako lahko zaznavala okolje, se odločala in spreminjala obliko, odlikovala pa jo bo tudi interaktivnost.
Goodyear razkril prvo konceptno pnevmatiko z umetno inteligenco
Goodyear Eagle 360 Urban

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Goodyear dodaj

Na marčevskem mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi je Goodyear razkril svojo dolgoročno vizijo pnevmatik prihodnosti in predstavil revolucionaren koncept Eagle 360 Urban. Gre za nadgrajeno konceptno pnevmatiko Eagle 360, predstavljeno lansko leto. S pomočjo 3D-tiska izdelana pnevmatika je tudi letošnje leto zasnovana v obliki krogle. Vendar je letos Goodyear naredil še korak naprej in zasnoval prvo konceptno pnevmatiko, opremljeno z umetno inteligenco ter zmožnostjo zaznavanja, odločanja, preoblikovanja in interaktivnosti. Goodyear je pnevmatiki s tem, ko je vanjo vgradil umetno inteligenco, dodal 'možgane', obenem pa jo opremil še z bionično povrhnjico in spremenljivo tekalno plastjo. Pnevmatika tako postane del 'živčnega sistema' vozila in interneta stvari (Internet of things), s čimer se lahko hitro prilagaja spremenljivim okoliščinam in razvoju potreb 'mobilnosti kot storitve' (Mobility as a Service − MaaS) za vozne parke in njihove uporabnike.

Umetna inteligenca pnevmatiki Eagle 360 Urban omogoča, da neprekinjeno in v realnem času zaznava stanje ceste ter bližnjo okolico. Obenem lahko preverja svoje stanje ter s pomočjo nevronske mreže, programirane z algoritmi globinskega učenja, obdeluje zbrane informacije, sprejema odločitve in se hkrati uči ter optimizira svoje prihodnje odzive. Nenazadnje se lahko pnevmatika preoblikuje z uporabo lastne, spremenljive tekalne plasti ter vmesnika med pnevmatiko in vozilom, obenem pa v primeru poškodbe lahko poskrbi za t. i. samozdravljenje. Vgrajena umetna inteligenca ji omogoča še, da komunicira z drugimi vozili in vsemi elementi, ki sestavljajo internet stvari, ter tako zajete informacije in pridobljeno znanje posreduje dalje.

Avtonomna vozila prihodnosti se bodo morala naučiti spopadati z neštetimi potencialnimi spremenljivkami, s kakršnimi se danes soočajo vozniki, pri tem pa bodo potrebovala dostop do podatkov ter sposobnost učenja in prilagajanja. Kot napovedujejo v Goodyearu, bodo takrat pnevmatike zavzele še pomembnejšo vlogo, kot jo imajo danes.


Več iz teme: