Znan je program Finančne konference

Čas branja: 3 min
28.03.2017  11:04
O finančnih izzivih sveta, tem, kako Slovenijo vidi Evropska komisija, novih poslovnih modelih v zdravstvu, digitalizaciji v finančnih storitvah in marsičem drugem bo govora na 34. Finančni konferenci, ki bo 9. in 10. maja v Portorožu.
Znan je program Finančne konference

Obveščaj me o novih člankih:  

O tem, da bo Tomáš Sedláček, popularni češki ekonomist in predavatelj, avtor svetovne uspešnice Ekonomija dobrega in zla, glavni govornik 34. Finančne konference, smo že pisali. Eden najvplivnejših svetovnih mislecev bo z udeleženci konference delil svoj pogled na finančne izzive sveta in Evrope. O izzivih Slovenije in Evrope bo spregovoril tudi prof.dr. Mojmir Mrak z Ekonomske fakultete v Ljubljani. Bo pa konferenca, naslovljena »Finančni trgi jutri: kaj se podira, kaj se na veliko gradi« nagovorila tudi marsikatero specifično temo.

Ogledalo

Zazrli se bomo na primer v ekonomsko ogledalo Slovenije. Boštjan Vasle, direktor Umarja, bo spregovoril o stanju, trendih in izzivih Slovenije. Kako Slovenijo vidi Evropska unija, bo pojasnil Istvan Szekely, direktor na generalnem direktoratu evropske komisije za gospodarske in denarne zadeve, ki je pristojen za Slovenijo. “Dobra novica je, da slovensko gospodarstvo deluje dobro, je pa potrebnega še nekaj dela. Slovenija prehaja v tako imenovano zdravo polovico Evrope, samo še en korak jo loči od držav, ki so izšle iz vseh korektivnih postopkov«, je dejal Istvan Szekely na predstavitvi letošnjega poročila evropske komisije o Sloveniji. Med primeri je izpostavil finančni sektor oziroma razdolževanje: “Pomembno je, da delež slabih posojil lepo upada. Pred vami je še dolga pot, ampak delež slabih posojil lepo upada, rezervacije so dobre”. Slovenija nekoliko zamuja pri doseganju predkriznih ravni BDP, jo bo pa dosegla letos: »Zamuda izhaja iz obdobja, ko se niste mogli odločiti, katere ukrepe bi sprejeli. A glede neravnotežij je najpomembnejša stvar, da so se razmere, ko so se začeli izvajati ukrepi, začele izboljševati. (vir: Zakaj se primanjkljaj manjša, komisija pa pravi, da se položaj slabša, Finance, 10.3.2017)

Izzivi, ko posel raste

Ugur Yildirim, soustanovitelj Elements Capital Partners, in Gustav Hultgren, predsednik uprave DDM Holding AG, bosta med govorci, ki bodo razmišljali o odkupu terjatev. Bančna posojila so še vedno najbolj priljubljen in najbolj pogost vir financiranja razvoja podjetij. Po eni strani so poceni, po drugi strani pa manj dosegljiva kot pred gospodarsko krizo. Bolje povedano banke pričakujejo trdne bilance, pri  čemer je pojem trdnosti nekaj povsem drugega kot pred krizo. V času rasti in razcveta poslovanja se zato finančniki pojavljajo v stiski oziroma v precepu, ko plujejo med željami lastnikov in direktorjev po rasti in finančno stabilnostjo. Kateri viri so na razpolago? Kako doseči, da tudi najbolj smeli poslovni načrti in poslovne priložnosti ne bi ogrozili finančne stabilnosti? Se je zdaj, ko se obrestne mere nizke, dobro zadolžiti tudi »na zalogo«? Kakšni so izzivi finančnikov, ko posel raste, bodo udeležencem 34. Finančne konference zaupali finančni direktor podjetja Akrapovič Matej Akrapovič, član uprave Bisol Group Dag Kralj ter predsednik uprave S-Factoring Roman Gomboc.    

Novo!

Je digitalizacija v finančnih storitvah svetli novi svet ali črno brezno? S tem vprašanjem bodo na konferenci soočeni predsednik uprave KD Skladi Luka Podlogar, direktor ERGO zavarovalnice v Sloveniji Andrej Kocič, član uprave Generali PPF Holding in Generali zavarovalnica Gregor Pilgram, predsednik uprave UniCredit Bank Stefan Vavti ter član uprave Zavarovalnice Triglav Tadej Čoroli.

Posebna pozornost bo na Finančni konferenci namenjena novim poslovnim modelom v zdravstvu. O njih bodo govorili direktor ZZZS Marjan Sušelj, predsednik uprave CEEREF Igor Lah, predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln ter predstavnik novega igralca na trgu zdravstvenih storitev v Sloveniji – Peter Pustatičnik, vodja področja za eZdravje in eOskrbo pri Telekomu Slovenije.

Novi so tudi načini financiranja SME in zagonskih podjetij. Predstavnica podjetja KPMG Nevenka Kržan bo najprej predstavila izsledke analize o stanju in financiranju SME v regiji, sledil bo pogovor z Damirjem Bićanićem (Funderbeam SEE), Tadejem Jevševarjem (Chipolo), Luko Novakom (Blažič Robni trakovi), Hannesom A. Takacsem (EBRD) in Alešem Ipavcem (Ljubljanska borza).

Je kaj novega tudi glede naših pokojnin? Kaj bo z njimi bodo udeleženci osrednje finančne konference v državi izvedeli skozi pogovor v katerem sodelujejo častni podpredsednik Evropske investicijske banke Anton Rop, predsednica uprave Pokojninske družbe A Karmen Dietner ter predsednik uprave Kapitalske družbe Bachtiar Djalil.