V Planici ni presežek le velikanka, ampak tudi energetski sistem

Čas branja: 1 min
29.03.2017  14:05  Dopolnjeno: 29.03.2017 14:14
Nordijski center Planica odlikuje tudi unikatna, okolju izjemno prijazna kombinacija ogrevanja, hlajenja, namakanja in zasneževanja. Več podrobnosti bo direktor centra Jelko Gros predstavil na tradicionalni konferenci Dnevi energetikov.
V Planici ni presežek le velikanka, ampak tudi energetski sistem
Unikaten planiški sistem bo na letošnji konferenci Dnevi energetikov predstavil direktor Nordijskega centra Planica Jelko Gros. Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Kot na portalu Okolje & Energija piše Borut Hočevar, so tehnološki presežki skakalnic in letalnic pod Poncami znani. Širša javnost pa manj pozna vrhunske energetske in okoljske rešitve, ki so jih razvili pri gradnji Nordijskega centra Planica. Direktor centra Jelko Gros jih bo predstavil na tradicionalni konferenci Dnevi energetikov. Predstavitev bo pomembna za strokovno javnost, zlasti za energetike, ki postavljajo sisteme za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje s čistimi viri energije.

Borut Hočevar povzema tudi nekaj podrobnosti: Garažo Nordijskega centra Planica ogrevajo oziroma hladijo s tremi ločenimi toplotnimi črpalkami voda-voda. Pri hlajenju zasnežene tekaške proge uporabljajo iste cevi kot za ogrevanje garaže. S toplotnimi črpalkami ogrevajo tudi dva objekta, večnamenskega in Čapljo.

Uporabljajo dva vira vode. Zalogovnik je postavljen sto metrov od skakalnega stolpa. Polni se iz izvira, ki je višje na pobočju. Vir zagotavlja vodo za nordijski center in tudi za vodovod v Podkorenu in Ratečah. Voda, ki jo uporablja nordijski center, se po uporabi vrne v podtalnico. Poleg tega imajo tri vrtine za vodo: dve za toplotne črpalke in eno za zasneževanje. Zajem vode niha na globini med 30 in 60 metrov, zmogljivost je do 130 litrov na sekundo.

 


Več iz teme: