Cerar: Sleherni izum mora biti namenjen človeku

Čas branja: 1 min
04.04.2017  12:43
Predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar je ob uvodu dogodka ob 25-letnici SID banke Nova industrijska revolucija je tu – in kje ste vi? poudaril vizionarstvo slovenske stroke in politike konec 80-ih, katere dokaz je bila ustanovitev SID banke leta 1992.
Cerar: Sleherni izum mora biti namenjen človeku
Foto: CharlieAJA

Obveščaj me o novih člankih:  
SID banka dodaj
IBM Nemčija dodaj
Gunter Dueck dodaj
IBM dodaj
Matjaž Gams dodaj

Cerar je ob tej priložnosti povedal, da danes uživamo sadove predhodnih generacij, tako politikov kot bančnikov, ter izpostavil zelo pomembno vlogo SID banke v težkih časih po osamosvojitvi Slovenije. Dotaknil se je tudi osrednje tematike posveta ob 25-letnici SID banke - digitalizacije poslovanja - in poudaril, da mora biti sleherni izum namenjen človeku.

Osrednji govorec posveta v teku je strokovnjak za inovacije in nekdanji glavni tehnolog pri IBM Nemčija, prof dr. Gunter Dueck. Dueck je leta 1990 osvojil nagrado Prize Paper Award, ki jo podeljuje IEEE Information Theory Society, in sicer za novo teorijo identifikacije sporočil. Od leta 1987 pa vse do upokojitve leta 2011 je bil zaposlen v znanstvenem središču IBM v Heidelbergu. Delal je na področju strategije in tehnološkega vodenja ter se ukvarjal s kulturnimi spremembami. Leta 2009 je prejel naziv poslovni vodja »dinamične infrastrukture«. Je član IBM-ove Akademije tehnologije, član IEEE in član Akademije znanosti v Göttingenu. Dueck bo spregovoril o tem, kako bo digitalizacija spremenila podjetja, kako spremeniti oz. prilagoditi poslovanje za uspešno rast ter kakšne trende prinaša tehnološka revolucija.

O posledicah razvoja in vpliva umetne inteligence oz. kako nam robotika spreminja svet bo udeležencem posveta spregovoril prof.dr. Matjaž Gams, vodja odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. S tem povezane strahove oz. drugo plat razvoja robotike bo izpostavil Achim Vanselow, vodja oddelka za ekonomsko in regionalno politiko pri Zvezi nemških sindikatov, Severno Porenje-Vestfalija. Glavni poudarek njegovega nastopa bo namenjen temu, kako se s tem vprašanjem spopadajo nemški sindikalisti.

Nenazadnje pa bo pomemben poudarek dogodka namenjen tudi Evropi in kaj digitalizacija pomeni zanjo. O tem bo spregovorila Colette Maloney, vodja enote za konkurenčno elektronsko industrijo, Generalni direktorat za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo pri Evropski komisiji.